Op compost hopen, langs wegranden en in plantsoenen, van het voorjaar tot laat in de herfst. Doorsnee hoed 5-10 cm, knopvormig tot bijna vlak. Wit tot bruin van kleur; onder de hoed een ring. Plaatjes van roze tot donkerbruin. Wit vlees dat bij het doorsnijden roodbruin verkleurd. Typische paddestoelengeur. Stamvader vam de meeste gekweekte champignon.
Sinds de jaren ‘70 wordt de champignon veelvuldig gegeten in Nederland en is geliefd in vele recepten. In Nederland wordt deze eetbare paddenstoel bijna volledig in champignoncellen (de kamers op een champignonkwekerij waarin de champignons gekweekt worden. Hier is een strikte klimaatbeheersing.) gekweekt en niet meer in steengroeven of grotten. De teelt in Nederland vindt voornamelijk plaats in de provincies Limburg, Noord-Brabant en Gelderland. Ook Frankrijk is een belangrijke producent, daar is de cultivatie van de champignon begonnen in de zeventiende eeuw. Buiten Europa zijn de Verenigde Staten en China de grootste leveranciers.
Op deze link vindt u een groot aantal klassieke gerechten met champignons.
Voedingswaarde champignon
Champignons bevatten weinig calorieën, ze zijn vet- en cholesterolvrij en zoutarm. Anderzijds bevatten ze veel vezels. Bewaar paddestoelen in de koelkast en dek ze af met plasticfolie om uitdroging te voorkomen. Ze mogen niet hermetisch worden afgesloten, geef ze steeds wat ademruimte. Plaats ze ook niet te dicht in de buurt van sterk geurende producten zoals uien en prei, omdat ze dan de geur overnemen.
Voedingsmiddel | Energie | Eiwit | Voedingsvezel | Water | IJzer |
(kcal) | (g) | (g) | (g) | (mg) | |
Champignons (gebakken) | 53 | 3,4 | 4,0 | 88 | 0,3 |
Champignons (gekookt) | 22 | 5,0 | 2,5 | 90 | 1,0 |
Magic mushroom starter Heston Blumenthal style.
Teelt van champignons.
De champignon die op grote schaal voor consumptie geteeld wordt, is Agaricus bisporus; daarnaast wordt op kleine schaal Agaricus bitorquis geteeld. Om een constante kwaliteit te verkrijgen, worden champignons geteeld op een speciale compost, in het donker en met streng gecontroleerde vochtigheidsgraad en temperatuur. Het telen verloopt in meerdere stappen die hieronder besproken worden.
Bron: http://www.food-info.