Creme fraiche is een aangezuurde room. De naam betekent in het Frans letterlijk ‘verse room’. De room is gezuurd en bevat nu ongeveer 35 procent melkvet. Dit is minder dan bijvoorbeeld slagroom (40 procent), maar meer dan bijvoorbeeld zure room (10 procent). Ook smaakt het enigszins zuur. Het kan zowel van koemelk als van geitenmelk gemaakt worden. In de supermarkt is het vrijwel altijd gemaakt van koemelk. Het aanzuren gebeurt vrij snel, na 12 uur inwerken op kamertemperatuur is de room al creme fraiche geworden.
Het is ook minder vloeibaar dan room en stroomt niet uit de verpakking maar kan beter met een lepel eruit gehaald worden. Oorspronkelijk is creme fraiche ontstaan in Normandie in Frankrijk. Het kan zowel koud als warm gebruikt worden. Koud is het ideaal om te gebruiken als basis voor sauzen. Warm is het beter te gebruiken dan bijvoorbeeld zure room. Dit komt omdat het meer melkvet bevat en daarom minder snel gaat schiften. Dit betekent helaas niet dat het helemaal niet kan schiften, kijk hier dus mee uit.
Paling met crème fraîche, appel & kaviaar door Jarno Eggen**