Christmas (of plum) pudding is het traditionele gerecht aan het einde van het Britse kerstdiner. Maar wat wij denken van Christmas pudding als laatste gerecht, is niet wat het oorspronkelijk was. Christmas pudding is in de 14e eeuwse ontstaan als een pap genaamd ‘Frumenty’ die is gemaakt van rundvlees en schapenvlees met rozijnen, bessen, pruimen, wijnen en specerijen.
Dit soep-achtige gerecht werd gegeten ter voorbereiding van de eindejaarsfeesten. In 1595 veranderde Frumenty in een pruimenpudding, verdikt met eieren, paneermeel, gedroogde vruchten. De toevoeging van bier en sterke drank zorgde voor extra smaak. Dit werd het gebruikelijke kerstdessert. Echter, in 1664 verboden de puriteinen Frumenty, een beslissing die in 1714 door koning George I weer werd teruggedraaid, nadat hij het gerecht had geproefd en ervan genoten had.
De Christmas pudding van toen lijkt niet meer op de huidige. In de loop der jaren is het gerecht veranderd door Bijbelse invloeden. Daardoor moet de pudding bijvoorbeeld worden gemaakt met 13 ingrediënten om Jezus en zijn discipelen te vertegenwoordigen. Ook moet iedereen in het gezin in de pudding roeren met een houten lepel van oost naar west, ter ere van de Wijzen.
Christmas pudding wordt doorgaans gegeten met Kerstmis, maar sommige liefhebbers eten de pudding ook met Pasen! De decoratieve twijg van hulst op de top van de pudding is een herinnering aan Jezus’ doornenkroon die hij droeg toen hij werd vermoord. Soms wordt er brandy of een andere alcoholische drank over de pudding gegoten en aangestoken. Op deze manier creëert men een spectaculaire vertoning, die de liefde en kracht van Jezus heet te symboliseren. In de Middeleeuwen werd ook aan hulst gedacht om geluk te brengen en er werden genezende krachten aan toegeschreven.
Het werd vaak geplant in de buurt van huizen in de overtuiging dat het de inwoners beschermde. Tijdens de Victoriaanse tijd werden puddingen in de grote en rijke huizen gemaakt in buitensporige vormen, zoals torens of zelfs hele kastelen. Het gewone volk at puddings in de vorm van ballen, die vanwege hun gewicht als kanonskogels werden betiteld. Het plaatsen van een zilveren munt in de pudding is een eeuwenoud gebruik. Degene die de munt vindt, zou veel geluk ten deel vallen.