Er zijn veel soorten kebab. Het verhaal van de kebab gaat terug naar talloze Aziatische en Afrikaanse keukens. Het woord ‘kebab’ zelf betekent eigenlijk ‘roosteren’. Kebab zou zijn ontstaan in Turkije toen soldaten vroeger stukken vers bejaagde dieren grilden die op zwaarden boven open vuur in het veld werden gespiesd. Deze oorsprong wordt ondersteund door een Turks schrift van Kyssa-I Yusuf in 1377 en is nu de oudst bekende bron waar kebab wordt vermeld
Naam uit het Perzisch
Tegenwoordig is Kebab gebraden gekruid lams-, kalfs- of kippenvlees vis bevatten, of, meer zelden, vanwege religieuze verbod, varkensvlees. De naam komt uit het Perzisch en betekent gebraden vlees. Er zijn vele verschillende soorten kebab. In Europa is döner kebab het meest populair. Er bestaan honderden soorten van kebab in Turkije en omgeving. In steden als Istanbul heeft elke wijk haar eigen kebab.
Döner kebab, of kortweg döner, is bijna over de hele wereld bekend. Zeker, ingrediënten en sauzen variëren, en vaak het zelfs een andere naam. Shoarma, gyros, taco’s al pastor, sufllaqe of kabab Torki zijn enkele afleidingen ervan. Maar de basis van döner blijft hetzelfde: losgeklopte stukjes vlees worden op smaak gebracht met niervet, lokale kruiden en specerijen, aan het spit geprikt en verticaal gegrild. Door met een mes of snijapparaat het vlees af te snijden krijg je kleine plakjes vlees.
Op een broodje
In het Turks zijn letterlijk “roterende kebabs” lamsvlees, rundvlees of kip, langzaam geroosterd aan een verticaal roterend spit. Döner kebab wordt vaak op een broodje gegeten, aangevuld met sla, tomaat, ui en saus. Het wordt ook gebruikt om Turkse pizza’s genaamd “pide” of “kebabpizza” te bereiden. Soms wordt het vlees ook op een dürüm (een soort platbrood) gedaan, dit wordt opgerold.
Marineertechnieken zijn het belangrijkste onderdeel voor het creëren van de smaak van de kebab en ze variëren van cultuur tot cultuur. Ze draaien voornamelijk rond een mengsel van citroensap, olijfolie, melk en yoghurt, uiensap, kaneel, wilde marjolein, tomatensap en kruiden.
Onderdeel dagelijks menu
In Arabië is shish kebab of lahm mishwy een essentieel onderdeel van het diner van de mensen. Echte shish is gemaakt van gemarineerd lamsvlees dat is bevestigd aan een metalen spies die met vier zijden plat op de grill zit. De Pakistaanse keuken zit vol met een pittig aanbod aan kebab. Enkele van de meest bekende zijn de Seekh, Shami, Reshmi, Chapli, Bihari, Tikka, Chicken, Fish, Dhags, Döner, Pasanday, Peshawari, Qeema en nog veel meer.
Kebab in de Iraanse versie van (ook kebab, kabab, kebab, kibob, kebhav, kephav, qabab) is een breed scala aan vleesgerechten afkomstig uit Iran. Traditioneel kebabvlees is lamsvlees, maar afhankelijk van de lokale smaak kan het ook rundvlees, geiten, kip, varkensvlees of vis en zeevruchten zijn.
Kebab is een onderdeel geworden van de alledaagse keuken in multiculturele landen over de hele wereld, helemaal in het uitgaanleven om een avond stappen mee af te sluiten. Het is een van oorsprong Turks gerecht, dat geïntroduceerd werd in Europa in de Duitse hoofdstad Berlijn door een Turkse immigrant.