Broei- en kneedkaas waarvan de geknede massa tot banden of strengen wordt uitgetrokken. Gebroeide kneedkazen dragen daarom de naam formaggio a pasta filata: ‘kazen met getrokken zuivel’. Bekende namen in deze groep zijn Mozzarella, Provolone en Caciocavallo. Ze hebben dezelfde zuivelstructuur, maar kunnen voor de rest sterk uiteenlopen naar melksoort (buffel- of koemelk), versheid, rijpheid, stevigheid, formaat, vorm, de vraag of ze al dan niet zijn gerookt en of ze mild of pittig zijn. Bij alle filatakaas wordt de wrongel, net als bij Cheddar, ingedikt en aangezuurd. De wrongelkoekjes worden vervolgens in stukjes gesneden – maar voor de rest kan de bereiding totaal verschillen. In de Verenigde Staten wordt de filatakaas Provolone gemaakt onder de naam Stretched curd-type cheese. Gerookte filatakaas wordt in Italië aangeduid als affumicato en in de V.S. als smoked.
Home » Artikelen » Productinformatie » Kaas » FILATAKAAS (Italië).