Van sufganiyot in Israël, tot beignets in Frankrijk, tot bomboloni in Italië. Er worden tientallen donutvariëteiten over de hele wereld gemaakt. Maar de Amerikaanse donut die we allemaal kennen en waar we schaamteloos van houden, is zo’n cultureel icoon geworden. Zijn status in de Amerikaanse cultuur is onmiskenbaar. Meer dan een derde van de consumenten eet minstens één keer per maand donuts. Laten we eens kijken hoe de eenvoudige donut zijn plek veroverde als een tijdloze Amerikaanse traktatie en tegenwoordig in de gehele wereld.
Prehistorisch
Volgens antropoloog Paul R. Mullins in zijn boek Glazed America: A History of the Donut. Suggereert archeologisch bewijs dat donuts (of op zijn minst in olie gekookt meel) in de prehistorie in Noord-Amerika al bestonden. 18e eeuw Hoewel de exacte oorsprong van de Amerikaanse donut onzeker blijft, geloven velen dat het is voortgekomen uit oliebollen of ‘olieachtige cakes’, gemaakt door Nederlandse kolonisten in de 18e eeuw
De waarheid van het gat?
De reden waarom donuts gaten in het midden hebben, is discutabel. Sommigen zeggen dat het is om de spijsvertering te vergemakkelijken, terwijl anderen zeggen dat het was om te besparen op ingrediënten. De meest populaire theorie dateert echter uit het midden van de 19e eeuw, toen een scheepskapitein uit New England, Hanson Gregory, niet tevreden was met de deegachtige consistentie in het midden van de donuts die op het schip werden geserveerd. Weer anderen zeggen dat hij de donut zijn vorm gaf toen hij in een storm beide handen aan het stuur moest houden. En een van zijn moeders donuts op een spaak van zijn scheepswiel prikte. Wat zeker is , is dat een deegcirkel gelijkmatiger kookt met een gat in het midden.
Leger des heils
1917: Aan het einde van de Eerste Wereldoorlog zetten vrijwilligers van het Leger des Heils servicegebieden in de buurt van de frontlinies. Om de troepen te voorzien van maaltijden, schrijfbenodigdheden, postzegels, koffie en natuurlijk verse donuts. Gebakken door vrouwelijke vrijwilligers die bekend staan als ‘donut lassies’. ” Volgens de legende werden de donuts met 7 tegelijk gebakken in soldatenhelmen.
In New York City werd in 1920 de eerste automatische donutmachine gemaakt door Adolph Levitt. Die de creatie in zijn bakkerij nodig had om aan de vraag van hongerige theaterbezoekers te voldoen.
1938: Tijdens de Grote Depressie organiseert het Leger des Heils de Nationale Donutdag om geld in te zamelen voor mensen in nood.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog maakten donuts opnieuw indruk als vrouwelijke vrijwilligers van het Amerikaanse Rode Kruis. Later Donut Dollies genoemd, die donuts (en andere diversen) uitdeelden in bussen genaamd Clubmobiles. Ongeveer 100 van deze voertuigen waren bij de invasie van Normandië in 1944. Maar ook in Korea, Vietnam, en Afghanistan waren deze Donut Dollies actief.