Een gevulde koek is een ronde koek gevuld met amandelspijs. In sommige gevallen wordt cakevulling gebruikt en goedkopere varianten bevatten vaak een vulling van banketbakkersspijs. De koek heeft een diameter van ongeveer 10 centimeter en in het midden van de koek vinden we vaak een halve amandel. Gevulde koeken worden vaak bij de koffie gegeten, al is het ook een populair product bij stationskiosken en op tankstations.
Door het land heen zijn er verschillende benamingen van de koek. Zo zien we in de kop van Noord-Holland, Noord-Brabant en Salland de benaming ‘vulkoek’, terwijl in Zuid-Nederland ook weleens ‘gevuld heertje’ of ‘gevulde herenkoek’ gebruikt wordt. Dit doen ons vermoeden dat de koek een soort luxe traktatie is.
Vorm en decoratie:
Gevulde koeken hebben meestal een ronde vorm en worden vaak gedecoreerd met een patroon op de bovenkant, zoals een ruitvormig patroon. Soms wordt er ook een halve amandel bovenop geplaatst.
Amandelspijs:
Een gevulde koek is een typisch Nederlandse lekkernij. Het hoofdbestandsdeel, is amandel, In veel landen is de amandel namelijk een ingrediënt dat dikwijls deel uitmaakt van de banketbakkerij. De exacte recepten kunnen variëren, en soms worden er extra smaakstoffen zoals citroenrasp of specerijen toegevoegd om de smaak te versterken. Het bevat vaak ook amandelschaafsel voor een knapperige textuur.
In de Middeleeuwen werd de amandel zowel in de Arabische als Spaanse keuken veel gebruikt. In 1510 werd in Brussel voor het eerst amandelspijs gezien in een Nederlands receptenboek. Een logische conclusie hieruit is dat rond die tijd de eerste gevulde koeken gemaakt zijn.
Geniet van een verrukkelijke gevulde koek van de warme bakker, waar echte amandelspijs wordt gebruikt, in tegenstelling tot de vaak mindere kwaliteit vulling die je in de supermarkt aantreft.
Cees Holtkamp maakt gevulde koeken.
TEKST: http://www.snackweetjes.nl