Het woord Gewürz betekent kruidig. En kruidig is de gewürztraminer onmiskenbaar. Ze geldt als de meest exotische witte druif ter wereld en haar kruidigheid is zo uitgesproken dat wijn op basis ervan niet zomaar bij alles kan worden geschonken. Als dessert w ijn is de Gewürztraminer echter de perfecte begeleider van – bijvoorbeeld – pittige kaas, zacht fruit of vruchteng ebak. Wie de wijn eens heeft gedronken, vergeet hem nooit meer. Synoniemen zijn traminer en in de Jura savagnin. Wijnstijl: Zintuiglijk een onvergetelijke druivenvariëteit. Maak een mengsel van rozen, lychees, bananen, mango’s, gember, kaneel en een paar andere specerije n en je hebt het bedwelmende parfum van de Gewürztraminer. Wel zijn er verschillen tussen de zwoele, overgep arfumeerde versies en de strakke, elegantere typen. Naast een exuberant kruidenmelange is vaak het subtiele parfum van rozenwater te ruiken, evenals de fruitige impressies van lychee, mango, ananas en andere, nog net niet overrijpe exotische fruitsoorten. Soms zijn ook vleugjes gember en kaneel te herkennen. Om de neiging tot teveel suiker te compenseren is een frisse zuurgraad gewenst. Gew ürztraminer heeft van nature een krachtig alcoholgehalte. Als de druif in de herfst een pourritur e noble ondergaat ontstaat het basismateriaal voor de superieure Gewürztraminer Vendange Tardive en de Sélection des Grains Nobles