Hansje-in-de-kelder is een oud-Hollandse likeur die traditioneel geschonken wordt bij het bekendmaken van een zwangerschap. Vroeger dronk men deze drank uit een speciaal glas waaruit een poppetje – het baby’tje in de moederschoot – tevoorschijn kwam als men het aan de lippen zette. De naam Hansje is afgeleid van het woord Hanze (‘gilde’) en hield verband met de Hanzebeker waarmee nieuwe leden van het vroegere verbond van Duitse en Noord-Europese handelssteden werden toegedronken. De likeur is gemaakt van bittere sinaasappels (curaçao-appel) en abrikozen, onder toevoeging van kaneel, citroen en oranjebloesem. In het Vlaams noemt men deze likeur “Maaiken-in-’t-Schapraaiken” en “Bolleken-in-het-holleken”; in het “Frans Jean-de-la-cave”; in het Engels “Jack-in-the-cellar” en in het Duits “Hänsel im Keller”.
Home » Artikelen » Algemeen » Culinaire wetenswaardigheden » HANSJE-IN-DE-KELDER