Net zoals Iran en Syrië behoorde Irak ooit tot het grote Perzische rijk waarvan Bagdad, de huidige Irakese hoofdstad, het centrum was. Een van de hoogtepunten uit de culinaire geschiedenis dateert uit de periode van de 8ste tot de 10de eeuw, toen de banketten van de kaliefen van Bagdad uitblonken door culinaire creativiteit. Elke maaltijd was een feest van duizend-en-een-nacht. De huidige Iraakse keuken heeft, net zoals de Iraanse keuken, nog een rijke Perzische invloed. Ook hier vinden we kebabs (geroosterd vlees of kip) maar ook specialiteiten zoals quzi (geroosterd lamsvlees gevuld met onder meer rijst, gehakt, pijnappelpitten en rozijnen), ba’ba beh tamur, pasteitjes van gistdeeg die gevuld worden met onder meer amandelen, dadels of kaas, en kubba, een bereiding van lamsgehakt met noten, rozijnen en kruiden. Bij elke maaltijd wordt samoon gegeten, een plat rond wit brood. Iraakse nagerechten verschillen niet zoveel van de Iraanse, op het menu staat vers fruit al dan niet gezoet met honing en geparfumeerd met rozenwater of oranjebloesemwater. Een dessertklassieker is baklava, het zoete gebakje van filodeeg met honing en noten.
Home » Artikelen » Internationale keukens » Wereldkeuken » Irak