Kalfshersenen worden in Nederland weinig gegeten. Vroeger werd het klassiek bereid, bijvoorbeeld geblancheerd in rode wijn en koud geserveerd met gesnipperde rode ui, peterselie en kappertjes. Tegenwoordig wordt het in het buitenland, zoals bijvoorbeeld Frankrijk, als een echte delicatesse gegeten. Kalfshersenen hebben een zachte structuur en de smaak is romig. Voor de bereiding is het advies om de kalfshersenen te blancheren en daarna te pellen en de onregelmatigheden te verwijderen.
Op deze link vindt u een aantal klassieke gerechten met hersens.
VOEDINGSWAARDE RAUWE KALFSHERSENEN
Rauwe kalfshersenen | |
Productgroep, omschrijving | Vlees, vleeswaren en gevogelte |
Productcode (NEVO) | 105 |
Product omschrijving (NEVO) | Kalfshersenen rauw |
Fabrikantnaam | |
Commentaarregel (NEVO) | Per 100g |
Bron voedingswaarden | NEVO |
Energie (kcal) | 108 |
Energie (kJ) | 449 |
Eiwit, totaal (g) | 9.0 |
Vet, totaal (g) | 8.0 |
Som van de vetzuren (g) | 4.5 |
Vetzuren totaal verzadigd (g) | 1.5 |
Vetzuren enkelv onverz cis (g) | 1.5 |
Vetzuren meerv onverz (g) | 1.5 |
Cholesterol (mg) | |
Koolhydraten, totaal (g) | 0.0 |
Calcium (mg) | 15 |
Fosfor (mg) | 350 |
IJzer, totaal (mg) | 2.0 |
Natrium (mg) | 150 |
= Zout (mg) | 375 |
Kalium (mg) | 300 |