Ronde steenvrucht, 15 tot 25 mm in doorsnee en met een steen van ca. 6 mm. De kleur van de vrucht varieert, afhankelijk van het ras kers, van zwart via purper, helderrood en geel met rode blos tot oranjegeel. Kleur van het vruchvlees komt doorgaans overeen met die van de schil; het kan zacht of stevig zijn, afhankelijk van het ras. Deze kersenboom geeft kersen met een andere smaak dan de kersen die men gewend is. Dit komt doordat deze kersenbomen in de natuur voorkomen en niet veredeld zijn. Het eten van zoete kersen is een traditionele remedie tegen jicht. Deze kersen blijken inderdaad de urinezuurconcentraties en het risico op jicht te verlagen. Prunus avium, de zoete kers, de moederkers van de eetbare kersen.
De zoete kers is een vrij grote boom met een hoogte van zo’n 12 tot 20 meter. De kersen van de ‘wilde’ zoete kers zijn minder sappig dan die van cultuurvariëteiten, maar wel lekker! De vrucht is een steenvrucht, een harde pit omgeven door zacht vruchtvlees.
Oorsprong: West-Azië. Rassen: Bigarreau Napoléon, Burlat, Early Rivers, Inspekteur Löhnis, Japanse Gele, Meikers, Schneiders Späte Knorpelkirsche, Trakana, Varikse Zwarte, Vignola Black, Wijnkers.
Op deze link vindt u een aantal klassieke gerechten met kersen.








Makkelijk kersen ontpitten kijk HIER.
Hollandse klassieker: Kersenvlaai.
Dranken met kersen klik HIER
Voor klassieke ijs en nagerechten met kersen klik u HIER.





