Het doel van koken is producten te garen en lichter verteerbaar te maken. Bij koken wordt altijd gebruikgemaakt van een vloeistof, zoals water, bouillon, melk, wijn, enz. De procedure kan zowel met een koude als met een warme vloeistof worden begonnen. De ingrediënten voor bouillon van vlees, gevogelte en gedroogde groenten worden opgezet met een koude vloeistof. Hierdoor geven ze beter hun smaakstoffen af. Bij dit ‘trekken’ moet de vloeistof net onder het kookpunt blijven. Bij het starten van het kookproces in een warme vloeistof (100 °C) blijven de smaken beter achter in producten als groenten, kookvlees, rijst en meelspijzen. Het koken van groenten, vlees en vis in water of bouillon is een bereidingswijze die à l’anglaise wordt genoemd.
Keukenbasics: een ei koken (bouillir).
Het lijkt makkelijker dan het is om een ei te koken met een voorspelbaar resultaat. Meesterkok Albert Kooy demonstreert een fool proof methode waarmee het nooit meer fout kan gaan.