Laotiaanse keuken heeft veel gemeenschappelijk met de Thaise keuken, maar blijft achter voor wat betreft raffinement, verscheidenheid aangerechte en keuze aan restaurants. Dit laatste is deels te wijten aan het feit dat Laotianen, in tegenstelling tot Thai bijvoorbeeld, slechts weinig buiten de deur eten, maar ook aan het feit dat het land op het gebied van het toerisme nog nauwelijks ontsloten is. De basis van de meeste Laotiaanse gerechten is kleefrijst, dit eet je gewoon met je vingers. Gewone witte rijst eet je met lepel en vork, mie eet je met stokjes. Smaakmakers van de -meestal boven een open vuur geroosterde- vis, kip, eend, varken en rundvleesgerechten zijn veelal citroengras, koriander, pepers, citroensap en pa (vissaus). Als je geen liefhebber bent van de veelgebruikte vissaus, moet je aan je bestelling toevoegen. Voor de Laotianen zelf is zoetwatervis de belangrijkste . (monosodium glutamate) wordt ook in veel gerechten gebruikt. Als je dit niet wilt, zeg dan ‘ lot’, hopelijk komt de boodschap dan over. Vientiane and Luang Phabang zijn de culinaire hoofdsteden van Laos. In deze plaatsen heb je een ruime keuze uit goede Laotiaanse en westerse restaurants. Buiten de toeristencentra en grotere plaatsen langs de Mekong is de keuze beperkt, meestal is daar niet veel meer dan miesoep verkrijgbaar. Hoewel je qua hygiëne niet idioot veel risico’s loopt wanneer je je restaurantkeuze beperkt tot populaire en dus veelbezochte restaurants zijn er toch een aantal zaken waar je op moet letten. Veel gerechten, zoals de populaire ‘lap’, hebben rauw vlees of rauwe vis als basis, en kunnen daardoor een bron zijn van parasieten. Gekookt of gebakken voedsel geniet de voorkeur als je de risico’s wilt beperken, maar let erop dat het voedsel niet te lang voor consumtie in de zon heeft gestaan Waar eet je in Laos De goedkoopste plekken om te eten zijn net als in de omringende landen (avond)markten, en lokale restaurantjes/eetstalletjes. Hoewel de naam anders doet vermoeden zijn de morning markets van Laos de hele dag open. Je vind daar de noodle shops, fruitstalletjes met een meestal zeer uitgebreid assortiment en stalletjes waar heerlijke belegde stokbroodjes worden verkocht. Snacks die je overal worden aangeboden door straatverkopers zijn gegrilde kip, pittige papaja salade en soms ook gerechten als varkensgehakt salade of ‘stir-fried’ groenten . Iets uitgebreider dan in de noodleshops en mobiele eetkraampjes eet je in de, letterlijk ‘eet-drink winkels’. Hier is meestal ook bier of sterke drank verkrijgbaar. Verwacht echter geen Engelstalige menukaarten, die vind je enkel in eetgelegenheden in de grote steden en toeristencentra. Buiten de toeristencentra gaan de meeste eetgelegenheden vroeg dicht, soms zelf al voor 8 uur ‘s avonds. Toetjes. Vers fruit is overal in het land te koop bij fruitstalletjes, en staat meestal ook op de menukaart. Afhankelijk van het seizoen kun je genieten van lychees, ramboetans, mangosteen en pomelos. Zoete desserts kent Laos niet echt, met uitzondering van banaan in kokosmelk
Laos produceert uitstekende koffie op het Boloven-plateau in Zuid-Laos. Koffie wordt zeer sterk gedronken en vrijwel altijd met gezoete gecondenseerde stroop geserveerd. Als je je koffie zwart en zonder suiker wilt moet je tan bestellen.