MATCHA (JAPANSE GROENE THEE). Een Japanse thee waarvoor theestruiken een paar weken voor de pluk overspannen worden met meterslange zonneschermen waardoor ze extra chlorofyl aanmaken en de blaadjes dus extra groen, gezond en smaakvol worden. De blaadjes worden gedroogd en fijngemalen en je drinkt dus eerder een soort gemalen theeblaadjessoep dan een aftreksel zoals we normaal met thee gewend zijn. Matcha smaakt een beetje bitter en hooiig en zal voor veel Westerlingen even wennen zijn. In Japan is het de ultieme thee.
In 1191 bracht de zenmeester Eisai het fenomeen groene poederthee uit China naar Japan. Matcha gold lang als ‘het geheime medicijn’ aan het hof van de keizer en de elite. In de 16e eeuw gaf een volgende zenmeester de geschiedenis van de thee in Japan een nieuwe impuls: Sen-no-Rikyu creëerde de theeceremonie, waarin matcha de hoofdrol vervult. Met deze theeceremonie brak matcha door bij de Samoerai. Vandaag is het drinken van matcha een wezenlijk onderdeel van de Japanse cultuur. De unieke smaak en eigenschappen van matcha worden in toenemende mate ook buiten Japan ontdekt. De smaak van matcha is uniek en wordt umami genoemd. Umami is de vijfde wetenschappelijke smaak naast zoet, zuur, zout en bitter.
Umami betekent letterlijk “heerlijk” en is het best te omschrijven als een aangename hartige volle smaak. Wij vinden het een combinatie van spinazie en avocado. Alleen goede kwaliteit matcha heeft deze smaak en blijft soms tot wel 30 seconden aanwezig na het nuttigen van een kop matcha thee. Je ervaart na het drinken van een kop van onze matcha thee een toegenomen helderheid en verhoogd concentratievermogen. Matcha bevat ongeveer een kwart van de cafeïne die in een kopje koffie zit, maar doordat de cafeïne geleidelijker wordt afgegegeven heeft een kopje matcha een landuriger en prettiger effect. Je krijgt extra energie en concentratievermogen en tegelijkertijd wordt je kalmer.
Hoe te gebruiken?
In Japan heeft men het zetten van matcha thee verheven tot kunstvorm, maar waar het op neerkomt is dat je ±60 ml water aan de kook brengt, terug laat koelen tot ±80°C en dit in een voorverwarmde theekom giet met daarin ongeveer een halve theelepel (± 1 gram) matcha. Dit klop je flink door met een soort scheerkwast van bamboe (chasen). De thee moet zijdenzacht en een beetje schuimig zijn.