Minas of Queijo Minas (brazilie) is een kaassoort wat met de hand gemaakt wordt in de Braziliaanse staat Minas Gerais. Het is een zachte, vochtige kaas gemaakt van rauwe koemelk en moeten worden gerijpt, maar er zijn rijp tijd is afhankelijk van de variant. De traditie van het maken van Minas kaas is meer dan 300 jaar oud. In mei 2008 heeft IPHAN(het Braziliaanse Instituut voor de Nationale historisch en artistiek erfgoed). gerijpte Minas kaas uitgeroepen tot Braziliaanse Immaterieel Cultureel Erfgoed.
De tijd om Minas kaas rijpen kan variëren van 4 tot 10 dagen, wat resulteert in queijos-de-minas frescal kaas. Het heeft een sponsachtige structuur, met veel luchtbellen van binnen, een milde maar zeer zoute smaak. Het zout zal afhangen van de regio producent. De textuur heeft de neiging om een beetje rubberachtig te zijn.
Uitgeharde Minas kaas
Het rijpen voor duurt ongeveer 1-5 weken, de zachte gerijpte verscheidenheid ontwikkelt zicht tot gedeeltelijk uitgeharde Minas kaas (queijo ponden meia-cura). De volledig uitgeharde Minas kaas, genoemd queijo ponden curado bereid als sappig zachtheid verdampt en verkrijgt een geelachtige tint. Curado kaas heeft een witte kern geprikt met kleine luchtbelletjes. Een merk, supermarkt ras genaamd Queijo Padrao is ook populair in Brazilië. Het is vergelijkbaar met frescal , behalve dat het minder zacht, sappig en zout dan het origineel.