Net zoals op andere eilanden uit de Caraïben is de keuken van Aruba, Curaçao en Bonaire een culinaire smeltkroes. Verschillende volkeren en culturen hebben zich op de eilanden gevestigd en hun voedingsgewoonten geïmporteerd. In de loop der eeuwen is flink gevochten om het bezit van de caribische eilanden en sommige zijn wel zestien keer in andere handen overgegaan. Hierdoor ontstond geleidelijk een kookkunst die Creools wordt genoemd en die ook haar invloed heeft op de Nederlandse Antillen. Een typische keuken hebben Aruba, Curaçao en Bonaire niet, behalve een aantal gerechten die min of meer authentiek zijn te noemen. Stobá bijvoorbeeld, een stoofpot van geiten- of schapenvlees gemengd met groenten en kruiden waarvan vele variaties bestaan. Of sopito een stoofpot van vis, gezouten vlees en kokosmelk. Typisch uit Curaçao is keshi jena, een heel Edammer kaasje gevuld met grote garnalen, kip of vis en dan gebakken in een braadpan. Een belangrijk bijgerecht is funchi dat de plaats van aardappelen of rijst inneemt en is samengesteld uit maïsgriesmeel, water, zout en boter. Andere bijgerechten zijn gekookte en gebakken banaan (banana hasá), gekruide rijst met erwten en repa een gierstpannenkoek. Antillianen zijn verwoede soepeters en verwerken in hun soepen geitenvlees (soppi di cabritu), kip (soppi di galinja) en vis (soppi di pisca). Gerechten met rundvlees zijn er minder te vinden, wel vlees van kip, varken, schapen en geiten. Vis wordt meer gegeten dan vlees. Vooral rifvissen zoals de red snapper, baracuda’s en mulato’s ze worden gestoofd, geroosterd of gegrild worden. Ook garnalen en kreeften zoals de Caribische kreeft, een schaaldier dat het midden houdt tussen een kreeft en een langoest, vinden hun weg de keuken. De Antilliaan begint zijn dag met een eenvoudig ontbijt met koffie, thee en boterhammen. ’s Middags neemt hij zijn hoofdmaaltijd, een soep of vis of vlees met funchi. ’s Avonds wordt er brood gegeten of een van de hartige snacks zoals empanada, een gevuld pasteitje van maïs- of griesmeel; pastechi, een met kip, vlees, vis of kaas gevulde deeglap; of cala, een gefrituurde kroket van gekruide bonen.