Koppert Cress heeft een exclusieve collectie van Nederlandse premium kwaliteit Planifolia-vanille gelanceerd; een orchideeënsoort die pas na drie jaar peulen voortbrengt. Chefs en banketbakkers geven de voorkeur aan vanille vanwege zijn perfecte smaak, die uitstekend samengaat met diverse andere ingrediënten. Met het nieuwe assortiment Planifolia Green, Planifolia Black en Planifolia Red openen zich talloze nieuwe culinaire mogelijkheden.
Nederlandse Groene Vanille
Verse groene vanillepeulen, rechtstreeks van de plant. Professionals hebben de mogelijkheid om zelf te experimenteren met het ‘curen’ (drogen en behandelen) van de peulen om gewenste aroma’s toe te voegen. Een unieke kans om met verse groene peulen te werken en met eigen fermentatie een smaakvolle twist aan de vanille te geven. Dit opent de deur naar ongekend veel mogelijkheden, zoals combinaties met rozenblaadjes, pistacheschillen, rijst, rook of zelfs een pittige saus. Voor meer informatie, klik hier.
Nederlandse Zwarte Vanille
De kenmerkende donkerbruine, bijna zwarte, peulen worden met zorg met de hand geplukt en onder ideale omstandigheden gefermenteerd. Ze bieden een rijke, intense en betoverende combinatie van bloemige en kruidige tonen, met specifieke nuances van leer, noten, aarde en hout. Direct klaar voor gebruik. Meer informatie, klik hier.
Nederlandse Rode Vanille
Nederlandse ‘vine riped’ vanille (rijping aan de plant), zoals de natuur het heeft bedoeld. Door de langere verbondenheid van de peul met de plant, ontwikkelt deze een nog verfijnder smaakprofiel, wat vanuit culinair perspectief talloze nieuwe mogelijkheden biedt.
Oorsprong
Vanille (Tlilxochitl) vindt zijn oorsprong in Mexico. In het oude Mexico werden de Totonaken, nu bekend als de regio Veracruz, beschouwd als de producenten van de beste vanille. De Maya’s en Azteken ontwikkelden een godendrank van chocolade en vanille. De Spanjaarden waren zo onder de indruk dat via Hernán Cortés (conquistadores) vanille en chocolade terug werden gebracht naar Spanje, waar het werd geïntroduceerd in Europa. Met de introductie in Europa begonnen de Nederlanders vanille te verbouwen in hun kolonies op Java, terwijl de Fransen dat deden op La Réunion, destijds bekend als Île Bourbon, wat leidde tot de benaming Bourbon vanille. Ze ontdekten hoe de bloemen kunstmatig, met de hand, bestoven konden worden, waardoor vanille ook buiten Mexico kon worden gewonnen.
Rob Baan
Vanilleteelt in buitenlandse gebieden, zoals op Madagascar, loopt een groter risico op schade door ongunstige weersomstandigheden zoals tyfoons. Daarnaast is diefstal een aanzienlijk probleem, aangezien de waardevolle peulen vaak worden gestolen. Om deze redenen worden de peulen onrijp geplukt, wat resulteert in dunne, uitgedroogde stokjes die je in de supermarkt aantreft. Wij wilden het anders en beter aanpakken, dus zijn we begonnen met het kweken van vanille in Nederlandse kassen. Alleen op deze manier kunnen we het ideale groeiklimaat gedurende het hele jaar nabootsen, zonder de risico’s van natuurlijke omstandigheden en zonder het gebruik van pesticiden of andere chemische middelen. Het resultaat? Vier tot vijfduizend vierkante meter aan prachtige, rijke en volle vanillepeulen van de hoogste kwaliteit.”
Beschikbaarheid
Planifolia Red – en Planifolia Black Vanille worden eenmalig per jaar geoogst en is door de bewaartermijn jaarrond beschikbaar. Planifolia Green Vanille is een seizoensproduct en zal 3 tot 4 maanden (eerste kwartaal van elk jaar) per jaar beschikbaar zijn en beperkt groen blijven (+/- 7 dagen). Bewaren op kamertemperatuur in een donkere ruimte.
Meer informatie? Neem contact op!