Een kort, stijf en lemmet voor het openen van oesters. Met een goed oestermes maakt u makkelijk oesters open, zonder gruis. Indien het oestermes een houten handvat heeft dan hoort handvat gelakt te zijn voor een uitstekende grip.
Volgt deze link voor de veilige oesterhandschoen.
Op deze link vindt u verschillende soorten oesters.
Bij deze link vindt u klassieke gerechten met oesters.
Hierbij een aantal verschillende oestermessen.
Twee oestermes met een houten greep.
Beide oestermessen kunnen in principe gebruikt worden voor alle soorten oesters. Qua materiaal is er geen onderscheid, uitsluitend het design is verschillend. De oorsprong van het verschil tussen beide oestermessen komt uit Frankrijk in het gebruik en uit de verschillende regio’s (departementen).
Het oestermes hiernaast is een bredere oestermes is geschikt voor de Creuze oesters en soortgelijke poreuzere oesters en wordt in Frankrijk vaak gebruikt op een tafel. Je kunt met het bredere en minder scherpe mes meer kracht zetten. Dit oestermes wordt veel in Frankrijk aan de Atlantische kust gebruikt (dit model wordt ook wel Dajoux genoemd)
Het spitse oestermes is meer voor de professional en werkt beter wanneer er uit de hand moet worden gestoken, door de spitse punt en scherpe snede kun je preciezer werken en heb je minder kans op gruis. Dit oestermes kan zowel voor de Creuze oester gebruikt worden als ook voor platte oesters. Dize spitse oestermes wordt veel in de regio van de middellandse zee gebruikt. (dit model wordt ook wel Lancette genoemd)
Tekst en foto; www.solinger.nl