Le pain grand-mère is een authentiek bruin zuurdesem brood van 2 kilogram zoals het jaren geleden en nu nog in Frankrijk wordt gebakken. De Fransen noemen het ook wel ‘landbrood’ (pain de campagne) of pain gris. Het brood heeft veel karakter en is daarom eigenlijk niet te vergelijken met het gewone zuurdesembrood. Dit komt omdat er wordt gewerkt met een zeer uitgebalanceerd mengsel van tarwe en rogge met voldoende sterkte om na de rijzing door middel van zuurdesem nog voldoende volume aan het brood te kunnen geven. Er zit ook relatief veel water in het deeg (volgens de Fransen is water het verbetermiddel voor brood) zodat een zeer slap deeg ontstaat. Dit geeft weer een mooie open honingraatstructuur aan het brood. De rijstijden voor dit brood zijn ongeveer 6 uur waardoor alle aroma’s de kans krijgen om zich optimaal te ontwikkelen.
In dit brood zitten na volledige rijs meer dan 300 verschillende smaakaroma’s. Het rijzen van het brood geschiedt in originele, met linnen bespannen, rieten mandjes (mandjes die ook op oude prenten van bakkerijen te zien zijn), waar het met de hand gevormde deeg na een bulkrijs van 2 uur nog eens 4 uur in ligt te rijzen. Daarna worden de broden op de stenen vloer van de oven gebakken gedurende ongeveer 1 uur. Doordat de rauwe deegstukken op de gloeiend hete ovenvloer worden gebakken, ontstaat direct een caramellisatie van de natuurlijke suikers. Dit geeft na het bakken een ongekend lekkere smaakvolle korst. Het brood wordt alleen van meel, water en sel de gêurande (speciaal Frans zeezout) en zonder broodverbetermiddelen gebakken. Door het vinden van de juiste balans tussen de ingrediënten, de rijstijd en het bakken op de vloer van de oven is het een niet zo vast en zuur, maar mals en lang houdbaar brood.