Deze Kaapse lieveling, de eigen druif van Zuid-Afrika, is een vlezige kruising tussen de cinsaut (die domineert) en de pinot noir. De druif combineert de kwaliteit van de pinot noir met de productiviteit van de cinsaut. In haar thuisland levert de druif een veelheid van wijntypen, van soepele niemendalletjes tot dieptonig e, geconcentreerde en vaak op fust gerijpte wijnen. Wijnstijl: De wijnen van de pinotage zijn zacht, glad, soepel en vooral snel drinkb aar. In geur en smaak zijn tonen van framboos, pruim en vooral banaan aanwezig. Dat laatste intrigeert; in andere wijnen is banaan vaak een foutje, in de Pinotage daarentegen is het een karakteristiek aroma. Nog een eigenaardigheid is de steeds aanwezige geur van teer en rubber, die zich meestal manifesteert in het bouquet. De wijn kan de lichtheid van een eenvoudige maar bonafide Bourgogne hebben, maar kan ook uitgroeien tot een hoogwaardige, houtgerijpte, donkertonige wijn met jamachtig rood fruit, hout en vanille. In dat geval roept het aroma associaties op met gekonfijt fruit, pruimedanten, kruidnagel en dennenhout. Een werkelijk gespierde, complexe en op vat gerijpte Pinotage kan gemakkelijk een decennium op fles blijven liggen.