Grote tot zeer grote vruchten met zeer uiteenlopende vormen en kleuren. Het vruchtvlees is neutraal of iets geparfumeerd van smaak en wit, geel of oranje van kleur. Cucurbita maxima of winterpompoen levert de grootste pompoenen. Pompoen groeien in de zomer en worden in de nazomer en de herfst geoogst. Door de harde schil kun je pompoenen lang bewaren. Ondanks dat het hoogseizoen voor pompoen rond oktober en november ligt, zijn ze soms nog tot in de lente verkijgbaar in de winkel.
Er zijn een paar tips die je kunt toepassen om de versheid van een pompoen te controleren als je er een koopt. Let erop dat de pompoen stevig en voor zijn grootte zwaar aanvoelt. De schil moet hard en dof zijn, zonder deuken, plekjes en schimmels.
Een zachte schil is een indicator dat de pompoen nog niet rijp is of dat het vruchtvlees is gaan rotten. Aangesneden kun je de pompoen maximaal een week in de koelkast bewaren. Onaangesneden bewaar je de pompoen het beste op een schaduwrijke, koele plek, bijvoorbeeld een kelder of gangkast.
Pompoenen kunnen nog weleens wat grond bevatten op de schil. Het kan daarom raadzaam zijn om de pompoenen even te wassen voordat je deze gaat aansnijden. Pompoenen hebben weinig last van ziekten en plagen waardoor er weinig gebruik wordt gemaakt van gewasbeschermingsmiddelen.
Oorsprong: Midden- en Zuid-Amerika. Rassen: Gele Reuzen, Golden Debut, Butterball, Lunga di Napoli, Ponca, Gold Nugget, Table King.
Pompoen in diverse talen.
Pompoen (Nederlands); pumpkin, squash/marrow (Engels); Kürbis (Duits); courge, citrouille, pompon, potiron (Frans); anco, anquito, calabaza, calabacin, zapollo (Spaans); zucca dolce (Italiaans)
- Pompoen (Gold Nugget)
- Pompoen (Table King)