
Remeker is een rauwmelkse natuurkorst kaas, gemaakt op boerderij De Groote Voort in de Gelderse Vallei. Er wordt alleen gebruik gemaakt van melk van hun eigen Jersey-koeien om de Remeker te maken. De kaas is biologisch en wordt kort gepekeld, waardoor het zoutgehalte laag is. De koeien worden grasgevoerd, met beperkte aanvulling van onbewerkte producten als haver en rogge. De kruidenrijke grasklaverweiden waar de dieren op grazen, worden verrijkt met vaste stromest uit onze potstal, die speciaal ontworpen is voor gehoornde dieren.
Deze kazen worden geproduceerd op de boerderij.
REMEKER PRIL
2 tot 3 maanden gerijpt. Fluweelachtige structuur met verrukkelijke frisse botertonen.
REMEKER RYP
8 tot 9 maanden gerijpt. Volle rijpe smaak.
OLDE REMEKER
13 maanden gerijpt. Intense smaak, heerlijk romig, gecombineerd met eiwitkristallen.
REMEKER PRACHT
18 maanden gerijpt. Complex samenspel van smaken.
UNIEKE KAAS VERDIENT EEN UNIEKE RIJPINGSRUIMTE!
Een natuurlijk geproduceerde kaas verdient het om een natuurlijke korst te vormen. Een levende korst, die reageert op haar omgeving. De Remeker korst wordt gevormd door het gebruik van zowel onze eigen ghee (zodat ook de korst eetbaar blijft) als door de juiste rijping onder de juiste klimaatvoorwaarden.



JUISTE COMBINATIE
Daarom hebben we een rijpingsruimte ontworpen die perfect past bij onze natuurkorstkaas. Ja, deze ruimte is speciaal gebouwd met natuurlijke materialen. Daar heerst een vochtig klimaat, zodat schimmels – die voor de juiste smaakervaring en het juiste mondgevoel van de kaas zorgen – gedijen in en op de kaas.
RIJPING: BOVENGRONDSE GROT
De kazen rijpen boven de grond. En dat kan, omdat we onder de kaasstellingen kelders hebben gemaakt die in direct contact staan met het kwelwater van de Gelderse Vallei.
De rijping die eerder werd toegepast bij De Groote Voort was niet geschikt voor kazen met een natuurkorst, omdat de luchtvochtigheid te laag was en de luchtbeweging te snel. In de nieuwe rijpingsruimte wordt een systeem ontwikkeld waarin de kaas beter rijpt.
INNOVATIE
Dit nieuwe systeem voor natuurlijke rijping van natuurkorstkazen kent vier (innovatieve) hoofdelementen:
- een heel hoge luchtvochtigheid
- een heel milde luchtbeweging
- gebruik van natuurlijke processen en materialen
- optimaliseren van de economische impact
De basis voor het nieuwe systeem is de gebruikmaking van innovatieve, natuurlijke processen en materialen. Denk aan het gebruik van cradle-to-cradle Biofoam® als isolatiemateriaal, muurbedekking met regionaal geoogst hout en luchtbehandeling met een zogenaamde transkritische CO2-installatie (in plaats van chemische koelmiddelen). Koeling door middel van CO2 – het koelmiddel van de toekomst! – is een unicum voor kaaspakhuizen.
Bovendien zijn in de rijpingsruimte uitsparingen in de bodem gemaakt, waardoor damp van het kwelwater van de Gelderse Vallei voor de hoge luchtvochtigheid zorgt.
Al deze stappen resulteren in een natuurlijke omgeving, waarin kazen met een natuurkorst mooier kunnen rijpen dan in het gangbare rijpingssysteem met kunstmatige klimaatbeheersing.
PRIJZEN: BEVESTIGING VAN KWALITEIT ÉN SMAAK!
- In 2014 werd Olde Remeker voor de tweede keer uitgeroepen tot World’s Best Jersey Cheese.
- Begin 2013 werd Remeker Puur (inmiddels bekend als Ryp) door NieuwVers (Foodlog en Urgenda) uitgeroepen tot beste belegen kaas van Nederland. Deze kaas werd – met deze titel – verder vermeld als het smaakvolste ambachtelijke product dat in 2013 in Nederland gemaakt werd.
Zie ook deze media-pagina - In 2011 hebben we de Ekoland innovatieprijs gewonnen met de eetbare natuurkorst: we ontdekten dat we onze eigen ghee op de kaas konden smeren, zodat de korst meerijpt én gegeten kan worden.
- In 2008 werd de Olde Remeker op de World Cheese Awards in Dublin uitgeroepen tot de beste Nederlandse kaas.
- Ook in 2008, op het Wereld Jersey Congres, waar Jerseyboeren uit de hele wereld eens in de drie jaar bij elkaar komen, heeft de Olde Remeker de hoofdprijs gewonnen als World’s Best Jersey Cheese.
Dit congres vond plaats op het kanaaleiland Jersey, waar de Jersey-koeien oorspronkelijk vandaan komen. - Als producenten van de Olde Remeker werden wij in De Week van de Smaak 2007 uitgeroepen tot Held van de smaak.
Sinds 2004 wordt er geheel antibioticavrij gewerkt.


