De riesling heeft de reputatie ‘s werelds fijnste witte druivenras te zijn. Geen andere variëteit is in staat de invloedrijke bodemaspecten zo verfijnd in de wijn weer te geven zonder het eigen karakter te verliezen – en is tegelijk ert ijd geprezen om zowel haar onberispelijke droge wijnen als haar zoete klassiekers. Vooral de zuurgraad van de druif geeft de wijn gratie. Wie Riesling zegt, denkt aan Duitsland. Al meer dan vijf eeuwen wordt de rieslingdruif gecultiveerd langs Rijn en Moezel. Alle fijne witte wijnen die beide gebieden voortbrengen zijn van deze druivensoort afkomstig. Synoniem en: De term rhine riesling wordt bewust gebruikt om iedere vergiss ing met andere, zogen aamde rieslings uit de weg te gaan; in Californië wordt de druif aangeduid als johann isberg er riesling.Wijnstijl: Wijn van rieslingdruiven heeft van nature een perfecte balans tussen fijn zoet en fruitig zuur.
Bovendien heeft de wijn het vermogen uit te groeien tot Spätlese, Auslese, Beerenauslese en Trockenb eerena uslese. Dat zijn de uit Edelfäule (edelrot) ontstane wijnen van de allerfijnste kwaliteit. De Franse Elzas produceert de gelijkwaardige predikaten Vendange Tardive en Sélection des Grains Nobles. Zelfs een bescheiden Riesling biedt een aanlokkelijk e combinatie van een onmiskenbaar fijn aroma van bloemengeuren en een smaak van steeds aanwezige fraaie zuren. Daarnaast is altijd de smaak van overvloedig fruit waarn eembaar. In jonge Ries lings gaat die richting groene appel en citrusv ruchten als citroen, limoen en grapefr uit.
Met het rijper worden van de wijn breken andere elementen door, zoals perzik, abrikoos, nectarine en mango. Afhankelijk van de rijpheid van de druiven gaan ook aspecten van honing en rozijnen meespelen, terwijl de bodemsoort zowel minerale als kruidig e aspecten kan aandragen. Wie in de wijn een petroleumgeur waarneemt heeft te maken met een oude Riesling, waarschijnlijk uit de Elzas. Geen enkele andere druif heeft zo’n bouq uet.