De sukade, uit de schouder, is een echte stoofklassieker. Het is een rundvleeslap die gesneden is van de schouder van het rund. Het vlees zit achter het schouderblad en kan daardoor nog een stevige spier bevatten. De sukade heeft karakteristiek gestreept bindweefsel in het midden dat die bij een langzame garing zacht en doorschijnend wordt. Lang gegaarde sukade is botermals. Het komt van een spier die het rund vaak heeft benut en u weet: hoe actiever de spier, hoe steviger het vlees en hoe langer de bereiding.
Irish Stoof-vlees op de BBQ
Tijdens een oergezellige workshop [op gepaste afstand en met mondkapjes] welke werd bezocht door een enthousiaste groep beginners en gevorderde BBQ-fanaten die graag meer wilden weten over BBQ-en op een Bastard-BBQ gaf een van onze teamleden een demo Irish Stoofvlees op de BBQ.
- 2,5 kilo Irish Sukade
- 6 Uien
- 4 tenen Knoflook
- 1 flesjes donkerbier
- 5 plakken Kruidkoek
- 3 takjes Tijm
- 6 Kruidnagels
- 3 jeneverbessen
- 2 stukjes steranijs
- 5 blaadjes Laurier
- Versgemalen Zwarte Peper
- Grof Zeezout
- 40 gram Roomboter
- 1 ltr stevige rode wijn
- Wijnazijn
- 1 liter water
- Mosterd
- Chocolade puur
Mise en place –voorbereiding:
- Stel de BBQ nu in op directe hitte en een temperatuur van 180 graden.
- Ga met de peper en zoutmolen over het vlees heen
- Maakt de uien schoon en zet alle ingrediënten klaar.
- Doe de pan op het vuur en ga de uien fruiten.
- Ondertussen kan je het vlees grillen aan beide kanten
- Blus de uien af met het bier en rode wijn
- Doe alle overige ingrediënten erbij behalve de chocolade.
- Zorg dat de tempratuur van de BBQ rond de 80 graden is.
- Als het vlees mooi gegrild is doen we dit bij de rest in de pan en laten het mooi langzaam koken tot het gaar is.
- Voeg er na een uur een stuk puren chocolade aan toe en laat dat meesuderen.