Salva Cremasco is een bijzondere kaas uit Lombardië. En geproduceerd in de provincies Bergamo, Brescia, Cremona, Lecco, Lodi, Milaan en Monza-Brianza melk van koeien die volgens de Po traditie. Deze kaas wordt gemaakt van koemelk, hij wordt op een vergelijkende manier gemaakt als de Tallegio, alleen wordt de kaas zuurder afgewerkt en wordt de wrongel zeer fijn gesneden. De kaas heeft een laag vetgehalte en is desondanks niet droog maar heerlijk smeuïg van buiten en naar binnen toe kruimig.
De naam van “Salva” betekent vrijvertaald “beschermd”, dit omdat de kaas in veel diëten werd gebruikt. Minimum 75 dagen, waarbij de kaas wordt gewassen met water en zout, of met olie, marc en kruiden. De smaak is zacht als deze jong is maar ontwikkelt een aangename aardse smaak naarmate deze rijpt. De geur doet denken aan het bos met dauw. Details aroma’s worden vrijgegeven door het kruimelig deeg.
Melk: rauwe koemelk
Omgeving: Lombardië