Hoewel de keuken van Sri Lanka niet zo verfijnd is als andere Aziatische keukens, zoals bijvoorbeeld die van Thailand, valt er op culinair gebied toch bijzonder veel te ontdekken. Als je niet op reis bent om hetzelfde te eten als thuis zul je vooral genieten van de ‘rice and curry’ die in vrijwel alle restaurants geserveerd wordt. Dit gerecht bestaat uit rijst met een groot aantal bijgerechten zoals dal (linzen), papadam en naar keuze vis, kip of beef. ‘Rice and Curry’ wordt voor rond de €1 voor de werkende srilankaan ook als lunchpakket op veel plekken langs de kant van de weg verkocht (tussen 11 en 2 uur). Als je hier voor de lunch geen zin in heb zijn er volop kraampjes waar je snacks kunt kopen. Aan de kust kun je je tegoed doen aan al het goede dat de zee te bieden heeft. Waar Sri Lanka vooral in excelleert is de enorme keuze die je er aan fruit hebt; vrijwel alle fuit soorten van AziE kun je hier proeven.
Sri Lanka heeft op twee landen na de grootste theeproductie ter wereld. Pure, heldere roodbruine Ceylon thee drinkt het best bij de lunch of in de middag. Koffieleuten zullen teleurgesteld zijn, de Srilankaanse koffie is letterlijk een slap aftreksel van wat wij gewend zijn. Geef bij thee en koffie altijd duidelijk aan of je er wel/geen suiker of melk in wilt, want veel gelegenheden serveren je automatisch een mierzoete bak thee of koffie met melk. Frisdrank is overal te koop, vooral natuurlijk cola en fanta. Veel lekkerder zijn de versgeperste fruitsapjes. Alcoholische dranken zijn voornamelijk in bars van de luxueuzere hotels te krijgen. In de meeste restaurants kun je wel bier bestellen. Veel plaatsen hebben ook bars die gekoppeld zijn aan (staats)slijterijen. Hier wordt vooral de beruchte Srilankaanse arak geschonden, een distillaat uit rijst.