Bij het koken rijstgerechten, wil je na te denken over de gewenste textuur van de rijst. Het zetmeelgehalte varieert van het type rijst soort rijst. Het zal invloed hebben op de vraag of rijst plakkerig of licht en luchtig.
Sticky rijst: Ook bekend als zoete rijst, is kleverige rijst voornamelijk geteeld in Zuidoost-en Oost-Azië en wordt gebruikt in vele traditionele Aziatische gerechten, desserts, en snoep. Als ze worden gekookt, kleverige rijst is vooral plakkerig en wordt vaak vermalen tot meel rijst .
Parboiled Rijst: Deze “ruwe” rijst is gegaan door een stoom-druk-proces voor het malen dat het zetmeel in het graan gelatineert. Dit proces levert een meer afzonderlijke graan dat is licht en luchtig als ze worden gekookt. Converted rijst is een soort voorgekookte rijst, dat verder is voorgekookt, die uiteindelijk kunt u nog sneller zweep gerechten van rijst.
Converted rijst: is een soort voorgekookte rijst, dat verder is voorgekookt, die uiteindelijk kunt u nog sneller zweep gerechten van rijst.