Typische Tadjiekse maaltijden zijn bijvoorbeeld kikkererwten in een deegpakketje (nahud sambusa) of kikkererwtenpap (nahud shavla). Ook wordt bonen met melksoep veel gegeten; een unieke kruidensoep of in het Tadjieks oshi siyo halay is ook een bekende maaltijd. Een smakelijke eierdeeg ravioli geserveerd met een sausje van sesamzaad wordt in het Tadjieks tuhum barak genoemd. Chakka is kwark gemengd met kruiden heerlijk samen met een stuk plat brood. Kurtob is een lekkernij dat veelvuldig op het platteland wordt gegeten, het bestaat uit brood, yoghurt, ui en koriander met een roomsaus. In Badakshan eet men vaak borj; een pikant papje bestaande uit vlees en graan.
Drinken in Tadjikistan
Thee ofwel ‘tsjaj’ wordt overal en altijd in Tadjikistan gedronken. Shir chai is een geitenmelk boterthee met een zoutige smaak, deze thee is ontzettend populair in het Pamir-gebergte. ‘’Gegarandeerd gaan je borstharen er rechtop van staan.’’ In de steden Hissar en Dushanbe wordt lokaal bier gebrouwen, toch wordt importbier uit Rusland zoals Baltika het meest gedronken. In een restaurant kan je naast bier ook wijn, wodka of bubbeltjeswijn (shampanski) bestellen. Drink Obi Zulol of Pamir als je houdt van kwalitatief goed bubbeltjes mineraalwater. De steden Dushanbe en Khorog beschikken over colafabrieken, de lokaal geproduceerde cola en andere frisdranken zijn erg zoet. RC Cola heeft de beste smaak.
Tekst: https://shoestring.nl