Mexico ‘s nationale borrel, ‘een geschenk van de Zon’. Kleurloos en droog distillaat uit het sap van de lange, vlezige bladen van de blauwe agavecactus. Tequila heeft een frisse, wrangzure smaak die tintelt op de tong. Tequila is genoemd naar het stadje Tequila, zo’n 60 km noordwestelijk van Guadalajara. De voorloper van tequila heette mescal. Reposados zijn belegen tequila’s die volgens wettelijke bepalingen minimaal twee maanden in houten fusten zijn gerijpt. Tequila moet voor minstens 51% uit agavesap bestaan. De rest is meestal suikerriet. Deze tequila’s worden ook mixto genoemd. Hoge kwaliteit tequila’s bestaan voor 100% uit Agave tequilana.
Geschiedenis van tequila gaat terug tot de 16e eeuw, toen Spaanse conquistadores Mexico veroverden. Tegenwoordig worden er per jaar meer dan 300 miljoen agaves geoogst voor de productie van tequila. Volgens de Mexicaanse wet mag tequila alleen zo heten als het in geografisch aangewezen gebieden geproduceerd is, volgens strenge regels.
Bekende tequila cocktails vindt u HIER
HOE DRINK JE TEQUILA?
Wil je een tequila op de traditionele manier drinken, dan drink je hem puur. Geen limoen, geen zout zoals wij in het westen doen. Do as the Mexicans do, en dat is zeker het proberen waard. Gerijpte tequila schenk je op kamertemperatuur en die sla je niet achterover, maar nip je.