Sappige, twee- of meerhokkige vruchten, die naar vorm rond, grofrond, peervormig of enigszins hoekig of geribd zijn. De meeste ronde tomaten bevatten binnenin, tussen de zaadlijsten, een geleiachtige substantie waarin de zaden gebed liggen. Grofronde vruchten zijn doorgaans iets vleziger; het vlezigst zijn de veel grotere, geribde vleestomaten. De intensiteit van de roodkleuring is afhankelijk van de temperatuur tijdens het rijpen. Naast de rode zijn er ook gele, roze en witte tomaten. De rijpe vrucht is dan wel gezond, maar dit is in tegenstelling tot de rest van de plant, die giftig is: de plant hoort tot het geslacht nachtschade.
De gifstof in deze plant heet tomatine. Het is een glycoalkaloïde. De stof wordt door de plant geproduceerd als afweerstof tegen allerlei ziekteverwekkers en is ook giftig voor de mens. Bij het rijpen van de vrucht verdwijnt de gifstof hieruit, hierdoor wordt de vrucht eetbaar maar ook gevoeliger voor schimmels en bacteriën.
Oorsprong: Peru, Chili en Acuador.
Typen: Ronde rode tomaat, Tussentype, Vleestomaat, Romatype, Kerstomaat.
Op deze link vindt u een groot aantal klassieke recepten waarbij tomaat gebruikt wordt.
Hoeveelheid per
100 g 100 g |
Energie (kcal) 17 |
Vet 0,2 g | |
Verzadigd 0 g | |
Meervoudig onverzadigd 0,1 g | |
Enkelvoudig onverzadigd 0 g | |
Cholesterol 0 mg | |
Natrium 5 mg | |
Kalium 237 mg | |
Koolhydraten 3,9 g | |
Voedingsvezels 1,2 g | |
Suikers 2,6 g | |
Eiwitten 0,9 g |
Vitamine A | 833 IU | Vitamine C | 13,7 mg |
Calcium | 10 mg | IJzer | 0,3 mg |
Vitamine D | 0 IU | Vitamine B6 | 0,1 mg |
Vitamine B12 | 0 µg | Magnesium | 11 mg |
Gert Jan Hageman: de tomaten van De Kas.
Tomaten telen in het groot.
Kweker Wim Bijma is een eigenzinnig leverancier van topkwaliteit fruit en groenten. Als zodanig genoot hij altijd bekendheid onder koks, maar sinds Yvette van Boven hem liet optreden in haar tv programma Koken met Van Boven is de Osdorpse teler toegetreden tot het gilde der Bekende