Worst en vleeswaren zijn, evenals vlees, belangrijke voedingsmiddelen. Ze kunnen een groot deel van onze dagelijkse behoefte aan voedingsstoffen leveren, zoals eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen. Honderd gram worst en vleeswaren bijvoorbeeld levert ongeveer 30 procent van onze dagelijkse behoefte aan eiwitten; 20 tot 50 procent van onze behoefte aan de vitaminen B1, B6 en B12 en een deel van onze behoefte aan vitamine D, vooral voor hen die weinig buitenshuis komen en weinig zonlicht krijgen. Wat vet betreft (vet levert het lichaam energie; werkt als smaakmaker in het voedsel maar kan ook verhogend werken op het cholesterolgehalte in het bloed) bestaat vleeswaar voor meer dan de helft uit voor de gezondheid ongevaarlijke vetzuren.De laatste jaren is in heel Europa een tendens merkbaar om in worst en vleeswaren minder vet vlees te verwerken en ook minder zout. Die tendens heeft echter een eindpunt. Worst zonder vet, bijvoorbeeld, verliest zijn smaak en zonder zout is vleeswaar door de bank genomen zeer beperkt houdbaar.
Home » Artikelen » Productinformatie » Worst en Vleeswaren » Vaktechnisch glossarium Worst en Vleeswaren » VOEDINGSWAARDE