Bokbier is een seizoensbier en wordt in Nederland vooral in de herfst genoten (al is bokbier ook in andere jaargetijden heel lekker…😊). Bokbier is van oorsprong een ondergistend bier (hierbij vindt de vergisting plaats bij lage temperaturen, en zakt de gist naar de bodem). Een Dubbelbok, ook wel doppelbock genoemd, is een sterkere en zoetere variant van het welbekende bo(c)kbier. Bij het brouwen wordt meer mout gebruikt. Dit levert meer suikers op, met uiteindelijk meer alcohol.
Tegenwoordig zien we meer bovenvergiste bokbieren; hierbij vindt de vergisting plaats bij temperaturen rond 20°, en blijft de gist op het bier liggen. De dubbelbock bevat 7,5 % of meer alcohol en de kleur is diep amber tot donker (rood)bruin. Het bier is helder tot briljant helder, en heeft een stabiele schuimkraag. heeft vaak smaken als chocolade, karamel en/of gedroogd fruit.
Marco Daane, bierconnaisseur en auteur, bekend van onder andere zijn boek Bier in Nederland, beschreef eind 2020 onze ZHB Dubbelbok als volgt:
‘De dubbelbock van de Zuid-Hollandsche Bierbrouwerij (ZHB) was in 2019 kennelijk zo’n overtuigende winnaar van de Beste Dubbelbock-wedstrijd, dat de flesjes toen in no time uitverkocht waren. In 2020 was er minder reuring door het ontbreken van de competitie. Het mannetje stapte bij mijn Haagse slijter op zijn gemak in een winkelmandje. En thuis in mijn glas.
De ZHB Dubbelbok heeft een mooie donkerroodbruine jas aan. Zijn aroma is gevarieerd, met iets van zoetige mout, iets van braam of pruim, en iets fris ook. Als ik de ingrediëntenlijst bekijk, zie ik tarwemout staan – ah ja, dat. Maar ZHB Dubbelbok is wel veel voller en steviger dan een tarwebock en heeft ook meer hopbitterheid.
Dat klinkt een beetje complex en dat is hij ook. Hij is anders dan anders door dat toefje tarwe, dat toch aan banden wordt gelegd. Wat direct opvalt is de afdronk. Daar zit hop in die een drogere bitterheid oplevert dan in veel andere bocken. Je zit op elke slok te herkauwen dat het een aard heeft.
Maar zo dender ik wel snel door naar die afdronk. Hoe is de smaak? ZHB Dubbelbok moet niet koud – hij is strak, moutig en vol, eigenlijk nauwelijks zoet, en dat proef je bij een graad of 12-14 het best. Maar hij is ook speels, maakt een soort dansje op de tong. ZHB Dubbelbok is een spektakelstuk. Die laat pas echt zien hoever we al zijn gekomen met dubbelbocken in Nederland.
Smaaknotities voor ZHB Dubbelbok: laurier, karamel, tonen van koffie, kruidige bitterheid, niet zoet. Hierdoor is deze dubbelbok een mooie begeleider van stoofvlees, gehaktballetjes in hoisinsaus, pompoen uit de oven met rode kool en uiencompote, paddenstoelensoep met gebrande hazelnoten, eendenboutjes, konijn, haas, bloedworst met appeltjes, stoofperen en pruimen. ZHB Dubbelbok bevat 8% alcohol, ook al proef je dat niet. ( info@zuidhollandschebierbrouwerij.nl )
Wilt u meer weten over Bo(c)kbier? Lees dan eens het “Bock Bier Boek” van Marco Daane, Rick Kempen & Roel Mulder. ISBN 978 90 450 2902 1.