Klassieke witte druif, toonaangevend in Toscane.
Glossarium wijnen
Dit glossarium geeft kort en bondig antwoord op vragen over wijn, van het planten van de druivenstok tot het genieten van het eindproduct. Dit uitgebreide gebied is zo breed mogelijk afgedekt. Het zoeken zal weinig problemen opleveren. Alfabetisch geordend volgen hieronder enige duizenden wijntermen en -namen die betrekking hebben op druivenrassen, de bereiding van wijn, de wijngebieden en de soorten wijn. Dat zijn soms gewone, soms ongewone en ook wel technische termen, waarvan de uitleg zo eenvoudig mogelijk is gehouden.
VERNACCIA DI SAN GIMIGNANO
De beste witte wijn uit Toscane, gemaakt van de gelijknamige druivenvariëteit en variërend van fris en floraal tot rijk en geconcentreerd, met een heerlijke vleug honing. Gaat gemakkelijk drie jaar mee.
VERSMOLTEN
Versmolten wordt gezegd van een wijn, meestal van een oudere wijn, waar alle karakteristieken mooi zijn versmolten tot een harmonieus en homogeen geheel. Een versmolten wijn is automatisch een evenwichtige wijn die soms moeilijk is om kritisch te beoordelen en de individuele aroma’s eruit te halen omdat alle smaken perfect zijn verweven.
VERSNIJDEN
Het mengen van wijnen van verschillende herkomst. Ook wel ‘blenden’ genoemd.
VERSTERKEN
Het versterken van wijnen door toevoeging van (wijn) alcohol, meestal om het gisten voortijdig te stoppen en restsuiker in de wijn te houden. De alcohol kan vóór, tijdens of na de gisting worden toegevoegd. In het eerste geval wordt de alcohol meteen toegevoegd aan de schone most, met als gevolg dat er geen gisting optreedt […]
VICTORIA
Wijnstaat in Australië, met Melbourne als hoofdstad.
VIEILLES VIGNES (F)
De kwalificatie ‘oude druivenstokken’ geeft aan dat de wijn is gemaakt van het oogstgoed van oude stokken. Deze geven meestal druiven met meer concent ratie en extract.
VIGNE (F)
Druivenstok, wijngaard, wingerd.
VIGNERON (F)
Wijnbouwer.
VIGNOBLE (F)
Wijngebied, wijnstreek.
VIJGEN
Geur die andere proevers associëren met sémillon.
VILLAGES
Sommige wijnstreken plaatsen het woord Villages achter de streeknaam, bijvoorbeeld Côtes du Rhône-Villages. Dit betekent dat de wijn afkomstig is uit bepaalde wettelijk vastgestelde wijngemeenten, die een niveau hoger staan dan de streekwijn zelf.