Andijvie. Een snel groeiende plant, die een brede, platte rozet van bladeren vormt. Het geheel bestaat uit een min of meer gevulde krop, die van onderen goed is gesloten en in het hart bleekgroen tot geel van kleur is. Naar de vorm van het blad is er een onderscheid in heelbladige en gekruldbladige rassen (krulandijvie of frisee).
Andijvie is een frisse, ietwat bittere groente. Het bittertje is te verklaren doordat andijvie nauw verwant is aan witlof. Andijvie kan gekookt of rauw gegeten kan worden. Apart of als stamppot.
Andijvie bestaat voor een groot deel uit water. Hierdoor kan de groente snel verleppen. Deze eenjarige bladgroente is bijna het hele jaar door verkrijgbaar. De andijvie komt in de winter en het vroege voorjaar uit de kas.
Let op de volgende items als je andijvie koopt: Een fris uiterlijk, het moet stevig aanvoelen, en de onderkant van de stronk mag niet bruin of vochtig zijn.
Andijvie gezond!
Andijvie bevat veel vitamine K. Deze vitamine helpt bij de normale stolling van je bloed en is van belang bij de opname van calcium in je botweefsel, waardoor het helpt je botten sterk te houden. Ook is andijvie, net als veel andere groene groenten, een bron van folaat. Vooral het buitenste groene blad van andijvie is rijk aan vitamine A, vitamine C en mineralen. Het schijnt dat Andijvie vocht afdrijvend en laxerend werkt Waardoor gifstoffen sneller het lichaam verlaten en de vitaminen uiteindelijk beter worden opgenomen.
Oorsprong: Middellandse Zeegebied. Rassen: Nummer Vijf, Breedblad Volhart Winter, Golda, Géante Maraîchère, Pancalière, Wallone Frisian.
Stamppot rauwe andijvie met spekjes.
René Ameling doet voor hoe je de oerhollandse andijviestamppot maakt. Welke aardappelen je moet gebruiken, hoeveel andijvie etc.
Hoeveelheid per 100 g
|
Energie (kcal) 17 |
Vet 0,2 g | |
Verzadigd 0 g | |
Meervoudig onverzadigd 0,1 g | |
Enkelvoudig onverzadigd 0 g | |
Cholesterol 0 mg | |
Natrium 22 mg | |
Kalium 314 mg | |
Koolhydraten 3,4 g | |
Voedingsvezels 3,1 g | |
Suikers 0,3 g | |
Eiwitten 1,3 g |
Vitamine A | 2.167 IU | Vitamine C | 6,5 mg |
Calcium | 52 mg | IJzer | 0,8 mg |
Vitamine D | 0 IU | Vitamine B6 | 0 mg |
Vitamine B12 | 0 µg | Magnesium | 15 mg |