Maximale lengte 1,3 m. Rug en flanken groenbruin of grijs, naar onderen lichter, buik wit. Acht tot tien onregelmatige verticale banden op de flanken. Rug en staartvin met zwarte vlekken. Slank lichaam met lange spitse snuit. Rugvinnen gescheiden. De snoekbaars behoort tot de familie van de baarsachtigen, waartoe ook de baars behoort.
Voorkomen/vangst: Oostelijk van de Elbe, in Zweden, Finland, CentraalEuropa, de Balkan, rond Zwarte en Kaspische Zee. Uitgezet in Engeland. Wordt zeer succesvol gekweekt. Beste soorten uit IJsselmeer en Friese meren.
VOEDINGSWAARDEN
PER 100 GR. ONBEREID PRODUCT
382 kJ / 91 kcal, 0,7 g vet (waarvan 0,1 mg Omega-3), 19 g eiwit, 0,2 mg ijzer, vitamines B1, B2 en C.
SMAAK
Martin Kruithof, patron cuisinier van tweesterrenrestaurant De Lindenhof in Giethoorn, maakt een gerecht met gerookte paling, gebakken snoekbaars en een thee van Giethoornse watermunt.