Maximale lengte 1 m. Rug groengrijs, zilverkleurige flanken overgaand in een witte buik. Jonge exemplaren hebben zwarte stipjes op de flanken. Donkere vlek op de kieuwdeksels. Twee gescheiden rugvinnen (voor sommige systematici reden de zeebaars onder te brengen in de aparte familie der Moronidae), waarvan de eerste met 8-9 stevige stekels. De enige vertegenwoordiger van de zeebaarzen die ook in het kustwater van de zuidelijke Noordzee voorkomt, zij het niet algemeen.
Jonge exemplaren in de nazomer relatief veel in estuaria. Voorkomen/vangst: Oostelijke Atlantische Oceaan, van Senegal tot Zuid-Noorwegen; Middellandse Zee en Zwarte Zee. In Noord-Amerika leven aan de Atlantische kusten twee verwante soorten. Zeebaars is op zijn best van september tot en met april. Zeebaars is een delicaat visje met een pure en milde smaak. De vis leent zich goed om te bakken, grillen en dan het liefst op de huid.
Heston Blumenthal’s Sea Bass En Papillote
https://www.youtube.com/watch?v=VoXAJUXy7gQ