Ciabatta is een typisch Italiaans streekbrood uit het gebied rond Como in de Noord-Italiaanse regio Lombardije. Oorspronkelijk maakten de bakkers dit brood van restdeeg, dat werd vermengd met olijfolie om het weer zacht te krijgen. Het slappe deeg werd op een werktafel met bloem tot lange repen gevormd die werden gebakken op de vloer van de oven. Het resultaat was een luchtig brood met een heerlijke smaak en een knapperige korst. Aan de vorm heeft het brood ook zijn naam te danken. Omdat het een lang, vrij laag brood was met stompe uiteinden werd het in de plaatselijke volksmond ciabatta genoemd, wat in het Italiaans ‘slofje’ betekent. Ciabatta is handig in gebruik. De krokante korst van dit Italiaanse stokbrood kruimelt nauwelijks. Door de vlakke onderkant kan het stokbrood niet omrollen wanneer het is belegd. Ciabatta is als groot- en kleinbrood in verschillende varianten verkrijgbaar. Ciabatta kenmerkt zich ook door de grove structuur.
Home » Artikelen » Productinformatie » Brood » Broodsoorten » CIABATTA
