In naald-, loof- en gemengd bos, maar ook langs bospaden en soms bij struikhei of kruipwilg. Zomer tot late herfst. Doorsnee hoed 6-30 cm, lichtbruin van kleur en enigszins lijkend op een versgebakken broodje. Steel 3–23 cm, met een opvallende verdikking aan de onderzijde. Van bruin vlak onder de hoed naar onder toe steeds meer overlopend in een wit netwerk. Lichtbruine sporee; wit vlees. Eekhoorntjesbrood wordt ook wel de ‘koning onder de paddenstoelen’ genoemd en is werkelijk een van de beste eetbare paddenstoelen.
Aankooptips
Eekhoorntjesbrood hoort bij aankoop vers en fris eruit te zien. Kies mooie, gave en droge exemplaren die geen verschrompelde randen of natte plekken op de hoed hebben.
Wanneer in het seizoen
Eekhoorntjesbrood is een wilde paddenstoel en wordt voornamelijk in loof- en naaldbossen in Frankrijk en Italië gevonden. Het seizoen voor eekhoorntjesbrood loopt in deze landen van de vroege zomer tot de late herfst. De weersomstandigheden spelen een grote rol in de beschikbaarheid en daardoor zijn ze soms jaren nauwelijks verkrijgbaar en andere jaren volop.
Bewaren
Eekhoorntjesbrood is 1-3 dagen houdbaar in de koelkast, maar je kunt de paddenstoel het beste op de dag van aankoop bereiden.
Gedroogd eekhoorntjesbrood kun je op een koele, donkere plek een paar maanden bewaren. Bewaar paddenstoelen niet bij sterk ruikende groenten als prei en ui. Paddenstoelen nemen namelijk gemakkelijk geurtjes over. Houd ze liever ook uit de buurt van fruit of citrus, want daarbij zullen paddenstoelen sneller verouderen. Wil je eekhoorntjesbrood invriezen? Dan kun je ze het beste eerst blancheren (kort koken) of sauteren (kort roerbakken). Laat ze op keukenpapier uitlekken en afkoelen en stop ze in een diepvrieszakje of doosje in de vriezer. Ze zijn dan ongeveer drie maanden houdbaar.
Hier op deze link vindt u diverse klassieke gerechten met eekhoorntjesbrood.
Eekhoorntjesbrood in diverse talen.
Boleto Cep (Spaans)
Borowik szlachetny (Pools)
Cèpe de Bordeaux (Frans)
Çörek mantarı (Turks)
Hřib smrkový (Tsjechisch)
Jesenski goban (Sloveens)
Karl Johan (Deens)
Penny Bun (Engels)
Porcino (Italiaans)
Steinpilz (Duits)
Steinsopp / Stensopp (Noors / Zweeds)
Vargànya (Hongaars)