Vele traditionele Egyptische bereidingen stammen nog uit de tijd van de farao’s. Zo is er het nationale gerecht ful medames, gemaakt met een bepaald soort kleine bruine boontjes gekruid met olijfolie, citroensap en knoflook en bestrooid met vers gehakt peterselie en eieren. Ook melokhia moet al bekend zijn geweest in het oude Egypte. Het is een boerensoep gemaakt van melokhiabladeren, een soort spinazie, op basis van een kip- of rundbouillon en op smaak gebracht met knoflook en koriander. Fata is een traditionele Egytische soep die men 70 dagen na de Ramadan eet. De soep wordt gemaakt van vleesresten en botten van een offerlam. Nog zo’n traditionele soep is Hamud, bereid met kip, selderij en sterk gekruid met citroen en knoflook. Van lam wordt een ragout gemaakt die Bamia heet. Het vlees wordt gestoofd met okra’s en tomaten. De oude Egyptenaren waren verzot op gebraden gans en nu nog vind je in de restaurants veel gevogelte. Zo zijn er jonge duifjes, aan het spit gebraden, gevuld met pijnappelp itten en rijst. Of kwartels, gemarineerd in olie met komijn en koriander en geroosterd boven een houtskoolvuur. Vele gerechten worden gekruid met taklia, gemalen koriander gebakken met fijngewreven knoflook. Als voorgerecht eet je er de in alle oosterse landen bekende hummus, gepureerde kikkererwten, of taämiya: gefrituurde balletjes van gemalen bonen. Daarna kan je kiezen voor kofta, gegrilde gehaktballetjes, of kebab, geroosterd lamsgehakt. Als dessert mag het muhallabia zijn, een pudding van rijstbloem en gemalen amandelen geparfumeerd met oranjebloesem of rozenwater. Of de traditionele baklava: de mierzoete gebakjes met honing, noten en gembe
Home » Artikelen » Internationale keukens » Wereldkeuken » Egypte