Omdat je op verschillende manieren kan fonduen is het belangrijk eerst te bepalen welk type fondue je wilt doen voordat je een fonduepan aanschraft, kaasfondue, vleesfondue, Chinese fondue of chocoladefondue. Sommige fonduesets zijn geschikt voor meerdere typen fondue, maar bedenk wel dat een fondueset over het algemeen het meest geschikt is voor één type fondue. Tevens heb je fondue pannen met verschillende inhoud, dat heeft te maken met het aantal personen dat je fonduen. Fonduesets met antiaanbaklaag is erg makkelijk bij o.s. kaas.
Ook moet je bij de aanschaft vooraf bedenken op welke manier wil je de fondueset verwarmen. Je kan o,a, elektrisch, spiritus, waxinelichtje. De traditionele kaasfondueset is gemaakt van aardewerk, deze kunt u ook goed gebruiken voor chocoladefondue. Een typische vleesfondueset is gemaakt van RVS of gietijzer en heeft een antispatscherm.
Wat voor soort pan u gebruikt licht weer aan wat voor soort fondue u gaat doen.
- Aardewerk: Fonduepannen van aardewerk zijn vooral geschikt voor kaasfondue en chocoladefondue, omdat dit snel reageert op warmteveranderingen.
- Gietijzer: Ook gietijzer is het meest geschikt voor vleesfondue. Gietijzer doet er iets langer over om op temperatuur te komen maar houdt de warmte langer vast. Wanneer een gietijzeren pan geëmailleerd is kan hij ook voor kaasfondue gebruikt worden.
- RVS:RVS fonduepannen worden snel warm en zijn vooral geschikt voor vleesfondue of Chinese fondue. RVS is namelijk erg geschikt voor hoge temperaturen. Indien een RVS fonduepan een antiaanbaklaag heeft, kan hij ook voor kaasfondue gebruikt worden.