
Kaas-fondue
Fondue betekent in het Frans eigenlijk ‘gesmolten’. De naam verwijst daarom ook naar het oorspronkelijke kaas fondue, het nationale gerecht van Zwitserland waarbij je stukjes brood doopt in gesmolten kaas. Dezelfde benaming wordt al jarenlang gebruikt voor andere gerechten waarbij vlees, vis en groenten ondergedompeld wordt in vet, olie of bouillon.
Fonduen hoeft niet alleen maar met producten zoals vlees of vis. Er zijn veel meer verschillende manieren waarop je kan fonduen. Denk hierbij aan de chocoladefondue en vegetarische fondue of probeer eens een ‘hot pot’, een Chinese fonduepan (te koop bij de toko) waarmee je vis, vlees en groenten in hete bouillon gaart in speciale mandjes.
Fondue is gemakkelijk voor te bereiden, zeker in vergelijking met een gerecht. De voorbereidingen om te fonduen zijn dan ook niet lastig. De stukken vlees, vis en groenten worden in hapklare stukken gesneden. Maak de stukken overigens niet te groot. Dit is niet lekker en de fonduepan koelt hier sneller van af, waardoor de garingstijd van het voedsel onnodig veel toeneemt.
Kijk hier voor informatie over de fonduepan.
Diverse soorten Fonduen: Vleesfondue, Visfondue, Kaasfondue, Bouillonfondue, Chinese fondue, Chocoladefondue,
Masterclass kaasfondue door Betty Koster
Compleet kaasfondue-college van Betty Koster van Fromagerie l’Amuse (in Amsterdam en Ijmuiden)