Maximale lengte 115 cm (komt overeen met 19,5 kg). Donkergroene tot bruingroene rug, flanken lichter met in het midden een horizontale blauw-iriserende band; buik wit. Sterk gepigmenteerd, met kleine zwarte vlekken op kop, lichaam, rug en staartvin. Er zijn naar zee trekkende populaties (anadroom) en populatie die altijd in het zoete water verblijven. Van alle zalmachtigen is deze soort het gemakkelijkst te kweken en op te fokken, vandaar dat hij de laatste honderd jaar wereldwijd is uitgezet. De watertemperaturen zijn in onze streken te hoog en de waterkwaliteit te slecht voor een natuurlijke voortplanting; in kwekerijen is dit echter geen probleem. De vis wordt opgekweekt voor de consumptie of uitgezet voor de sportvisserij. Door al het gemanipuleer heeft de vis veel van zijn natuurlijke eigenschappen verloren.
De eenzijdige voeding met vismeelkorrels draagt hiertoe bij. Met behulp van garnalendoppen en kleurstoffen in het voedsel geeft men het witte vlees kort voor de slacht soms een rode kleur. Regelboogforel die in zee wordt opgekweekt, bereikt in kortere tijd een grotere lengte. Het bijgekleurde vlees wordt als ‘zalmforel’ in de handel gebracht, een fantasiebenaming om meer geld voor de waar te krijgen. gairdneri). Maximale lengte 115 cm (komt overeen met 19,5 kg). Donkergroene tot bruingroene rug, flanken lichter met in het midden een horizontale blauw-iriserende band; buik wit. Sterk gepigmenteerd, met kleine zwarte vlekken op kop, lichaam, rug en staartvin. Er zijn naar zee trekkende populaties (anadroom) en populatie die altijd in het zoete water verblijven. Van alle zalmachtigen is deze soort het gemakkelijkst te kweken en op te fokken, vandaar dat hij de laatste honderd jaar wereldwijd is uitgezet.
De watertemperaturen zijn in onze streken te hoog en de waterkwaliteit te slecht voor een natuurlijke voortplanting; in kwekerijen is dit echter geen probleem. De vis wordt opgekweekt voor de consumptie of uitgezet voor de sportvisserij. Door al het gemanipuleer heeft de vis veel van zijn natuurlijke eigenschappen verloren. De eenzijdige voeding met vismeelkorrels draagt hiertoe bij. Met behulp van garnalendoppen en kleurstoffen in het voedsel geeft men het witte vlees kort voor de slacht soms een rode kleur. Regelboogforel die in zee wordt opgekweekt, bereikt in kortere tijd een grotere lengte. Het bijgekleurde vlees wordt als ‘zalmforel’ in de handel gebracht, een fantasiebenaming om meer geld voor de waar te krijgen.
Op deze link vindt u een aantal klassieke gerechten met Forel