Elke stad in Italië lijkt zijn eigen tradizionale versie van gevulde pasta te hebben, maar het idee erachter is steeds hetzelfde. Het opdienen van heerlijke malse vulling in een fijn omhulsel van de beste verse pasta, bedekt met boter en kas, een fijne bouillon of saus. In Italië nemen nog maar weinig huisvrouwen de moeite om hemzelf te maken voor een bijzonder gelegenheid. In elke stad vind je wel een winkel, die een verscheidenheid aan heerlijk verse gevulde deegwaar verkoopt en ook in veel supermarkten zijn te krijgen. Ze zijn allemaal erg goed, maar er gaat niet boven een bord tortellinie of ravioli welke thuis met liefde en zorg is bereid.
Deegwaar dat moet worden gevuld, moet zo dun mogelijk zijn, Sommige deskundigen zeggen dat je er de krant doorheen moet kunnen lezen! Het gat juist om de vulling, de deegwaar dient alleen als omhulsel en mag daarom nooit dik of zwaar zijn. Zorg er ook voor dat de randen van de deegwaar om de vulling heen, goed zijn aangedrukt, anders loopt deze uit. Voorbeelden van gevulde pasta’s zijn o.a. ravioli, culigiones, agnolini, tortellinie, cappelletti, caramelle.
Een aantal voorbeelden
Op deze link vindt u meer soorten pasta.
Wilt u meer weten over de geschiedenis van pasta klik u HIER