Ronde, enigszins uivormige vrucht, 8 tot 12 cm in doorsnee en met een leerachtige, soms wel een halve centimeter dikke, geelachtig-rode schil d`ie bij langere bewaring bruin wordt. Van binnen is de vrucht door witachtige vliezen verdeeld in zes compartimenten. In elk vak bevinden zich talloze geleiachtige pitjes die gebed liggen in sappig, licht- tot donkerrood vruchtvlees. De pitjes kunnen worden meegegeten; het sap van schil en vruchtvlees geeft vlekken die niet meer te verwijderen zijn. Oorsprong: Perzië.
Granaatappel achtergrond
Granaatappel is de vrucht van de granaatappel struik. Deze struik komt oorspronkelijk uit wat tegenwoordig Iraq en Iran is. De plant wordt al duizenden jaren verbouwd en wordt genoemd in veel oude teksten zoals de schriften van Homerus, het boek de Exodus, en de Quran. De hulsen waar de zaadjes zich in bevinden is waar de meeste voedingsstoffen inzitten.
Granaatappel werking
Granaatappel werkt vooral zuiverend. Het is een anti-oxidant, zorgt voor een gezond hart, en er wordt zelf beweerd dat het werkt als aphrodisiac. De granaatappel werkt ook vooral tegen ziektes zoals: kanker, virale- en bacteriëleinfecties, diabetes, en Alzheimer. In combinatie dat de granaatappel ook een stress verlagende werking heeft, kan je elegant oud worden met deze vrucht.
Werkzame stoffen
Granaatappel bevat een aantallen vitamines en mineralen, te weten: pro-vitamine A, vitamine C, calcium en ijzer.
Kijk hier voor informatie over Granaatappelpitolie.
Rode en gele granaatappels zijn er het hele jaar door. Rode granaatappels bevatte friszure bessen, in gele granaatappels zitten zoete bessen verscholen. Hoe krijg je die er zoveel mogelijk onbeschadigd uit? In elk geval niet door de granaatappel zomaar in tweeën te snijden. Gelukkig is er een simpele, chirurgische methode om alle bessen gaaf uit de appel te krijgen.
Granaatappels zijn mooi, lekker en ook nog gezond. Maar hoe krijg je de inhoud eruit? Ladychef Jean Beddington weet raad.