Griet heeft een maximale lengte 75 cm. Gepigmenteerde (linker-)zijde zandkleurig tot bruin met vele donkere vlekjes en stippen. Griet is een magere platvis en behoort tot de familie van de tarbotachtigen. Brede, stevige vis. Lichaam citroenvormig (tarbot rond), grote kop en grote gebogen bek. Ogen op linkerzijde lichaam bezet met kleine schubben, geen benige knobbels. Het volwassen dier voedt zich hoofdzakelijk met vis. Deze vis kan zich enorm goed camoufleren, doordat hij zijn kleur en patroon perfect kan afstemmen op de plaatselijke zeebodem. De langszwemmende prooi wordt vanuit een hinderlaag verschalkt. Paait in het voorjaar tot aan het begin van de zomer.
Seizoen
De meeste griet wordt aangevoerd in de wintermaanden. In kleine hoeveelheden is hij echter het hele jaar door verkrijgbaar. De prijs van grietfilet ligt in het algemeen vrij hoog. Griet is op zijn best van juni tot december.
Voorkomen/vangst: Atlantische Oceaan, van Zuid-Noorwegen tot Marokko; gehele Middellandse en Zwarte Zee.
Voedingswaarde per 100 gr
Energie 331 kJ | 79 kcal |
Eiwitten | 17,0 g |
Vetstof | 0,7 g |
Verzadigde vetzuren | 0,1 |
Enkelv. onverz. vetzuren | 0,1 |
Meerv. onverz. vetzuren | 0,4 |
Het pocheren van vis gaat meestal in bouillon, water of wijn of een combinatie daarvan. Maar er is ook nog een andere mogelijkheid. Guillaume de Beer, patron cuisinier van restaurant Breda in Amsterdam, pocheert griet in geklaarde boter. De vis wordt geserveerd met mosselen.