Halal keurmerken staan op vlees van dieren die geslacht zijn volgens de Islamitische wetten. Diverse organisaties houden zich bezig met het keuren van halal vlees en vleesproducten. Halal vlees en halal vleesproducten zijn te herkennen aan verschillende keurmerken.
Omschrijving
Halal keurmerken staan op vlees van dieren die geslacht zijn volgens de Islamitische wetten. Dat houdt onder meer in dat het dier moet sterven door een snede in de hals met een scherp mes. Vlees dat volgens de Islamitische eisen is geslacht wordt halal genoemd. Halalvlees is uitgebloed vlees van een beperkt aantal dieren, die meestal onverdoofd geslacht worden, bij het aanroepen van Allah en zegenen door de Imam. Dit is bij een beperkt aantal dieren toegestaan, en niet bij bijvoorbeeld varken, kikkers, roofdieren, ratten, enzovoorts.
Verschillende keurmerken
Halal vlees en halal vleesproducten zijn te herkennen aan verschillende keurmerken. Vlees dat verkregen is door onverdoofd slachten, kun je niet altijd herkennen aan het etiket. Er bestaat hiervoor geen etiketteringsverplichting.