menu
info
Gastropedia |

Gastropedia

  • Home
    • Adverteren
    • Open NK Culinair Wild BBQ 2023
    • DUTCH BBQ TEAM
    • Gastropedia.tv
    • Podcast
    • Nieuws & Evenementen
  • Algemeen
    • Allergenen en diëten
    • Culinair fotografie en Food bloggers
    • Culinaire wetenswaardigheden
    • De snackbar
    • E-nummers
    • Food technology
    • Keukengereedschappen en Apparatuur
      • Messen
      • BBQ en Rook materialen
      • Elektrische keukenapparatuur
      • Slagerij gereedschappen
      • Vis gereedschappen
      • Algemeen
    • Keurmerken
    • Kooktechnieken
    • Signatuur gerechten
    • Superfood
    • Vaktechnisch glossarium
  • Bediening
    • Etiquette
    • Glossarium bediening
    • Tafelaankleding
  • Dranken
    • Glossarium bar
      • Barmaterialen en gereedschappen
      • Bartaal
      • Frisdranken en siropen
      • Garneringen
      • Longdrinks
      • Recepten
      • Shortdrinks
    • Glossarium bier
    • Glossarium dranken
    • Glossarium koffie
    • Glossarium thee
      • Alfabet van theesoorten
      • Blad thee
      • Gebroken Thee
      • Stof- en gruisthee (Fannings/ Fines)
      • Thee soorten
      • Terminologie van smaak en uiterlijk van thee
    • Glossarium wijnen
  • Internationale keukens
    • Italiaanse keuken
    • Oosterse keuken
      • Chinese keuken
      • Indiaanse keuken
      • Indonesische keuken
      • Japanse keuken
      • Thaise keuken
      • Vietnamese keuken
    • Spaanse keuken
    • Surinaamse keuken
    • Wereldkeuken
  • Klassieke keuken
    • Boters
    • Compotes
    • Eiergerechten
    • Garnituren
    • Groenten, rijst en meelspijzen
      • Groentengerechten
      • Rijstgerechten
      • Meelspijzen
    • Patisserie
      • Glossarium patisserie
      • Klassieke nagerechten en ijsgerechten
      • Koekjes
    • Salades
    • Sauzen
    • Snacks
    • Soepen
    • Koude keuken
    • Visgerechten
    • Vleesgerechten
    • Voorgerechten
    • Wild en gevogelte
  • Productinformatie
    • Brood
      • Broodsoorten
      • Grondstoffen Voor de bereiding van broodproducten
      • Vaktermen brood
    • Cressen
    • Delicatessen algemeen
    • Eieren
    • Fruit
    • Glossarium vlees
      • Gevogelte
      • Kalfsvlees
      • Lamsvlees
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Wild
    • Groenten
    • Kaas
    • Kruiden en Specerijen
    • Oliën en azijnen
    • Paddenstoelen
    • Pasta
    • Rijst en granen
    • Schaal en Schelpdieren
      • Schaal en Schelpdieren soorten
      • Schaaldieren in 7 talen
      • Schelpdieren in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Vis
      • Vis soorten
      • Vis in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Worst en Vleeswaren
      • Gereedschappen en -apparatuur
      • Grondstoffen Worst en Vleeswaren
      • Hulpstoffen Worst en Vleeswaren
      • Kruiden, specerijen en smaakstoffen
      • Worst en Vleeswaren soorten
      • Vaktechnisch glossarium Worst en Vleeswaren
      • Worst- en vleeswarengroepen
    • Zuivel
  • Wijnen
    • Classificaties
    • Druiven
    • Flessen
    • Glossarium wijnen
Paling.nl
Home » Artikelen » Productinformatie » Delicatessen algemeen » Delicatessen-algemeen » HONING

HONING

Geplaatst op: 5 december 2016

Honing

Honing

Honing is niet alleen heel erg lekker maar ook nog eens heel gezond en bruikbaar bij verschillende aandoeningen Honing is een natuurlijke zoetstof en wordt door de meeste mensen ook daarvoor gebruikt. In Honing zitten de ingrediënten: nectar ( bloemen ), suikers, mineralen, en sporenelementen van plantensap. De bijen zorgen er uiteindelijk voor dat deze nectar honing wordt door ervoor te zorgen dat het overtollig vocht verdampt en omdat de bij enzymen aan de nectar toevoegt. Afhankelijk van waar de bij zijn nectar haalt is de honing hard of juist stroperig maar heeft het ook verschillende smaken, geuren en kleuren. Maar honing is niet alleen lekker het is ook nog eens heel erg gezond. Honing is eigenlijk een natuurlijke antibiotica. In honing zit namelijk een antibacteriële proteïne die zorgt voor een goed afweersysteem. Daarnaast bevat honing veel suiker en de meeste bacteriën kunnen hier niet tegen en sterven dus af. Dit is ook één van de redenen dat men honing gebruikt in cosmetische producten, het zou huidherstellend werken. Men is zelfs aan het onderzoeken of men honing kan gebruiken bij wondgenezing. Verder werkt honing kalmerend, haalt dus onrust weg en is erg goed als je last hebt van slaapstoornissen. Tevens is honing erg goed als je last hebt van hardnekkige hoest of vast zittend slijm.

Is honing gezonder dan suiker?

Niet echt. Honing bestaat voor een groot deel uit suikers, fructose en glucose genaamd, die vrijwel even slecht zijn voor de tanden als gewoon suiker (saccharose). Er is niet specifiek iets gezond aan honing. De sporen van de micro-nutriënten die het bevat zijn zodanig laag dat deze geen bijdrage leveren aan het totaal bij een normaal voedingspatroon.

Clostridium botulinum is een bacterie. Deze bacterie maakt de gifstof botuline aan. Het komt in Nederland zelden voor, maar de bacterie kan de ernstige voedselvergiftiging botulisme veroorzaken.  Vooral baby’s tot 1 jaar zijn gevoeliger voor deze bacterie. Baby’s kunnen zuigelingenbotulisme krijgen. Dit komt in Nederland zeer weinig voor. Clostridium botulinum kan voorkomen in zelf ingemaakte groente en vlees of in honing. Het advies geldt om baby’s tot 1 jaar geen honing te geven.

Op deze link vindt u klassieke gerechten met honing

De onderstaande soorten honing hebben volgens sommige de volgende werking. Wel moeten we erbij zetten dat dit geen wetenschappelijke onderbouwing heeft. 
Acaciahoning: deze honing werkt bloedzuiverend, verhelpt spijsverteringsproblemen en is goed bij verkoudheid en hoest.
Tijmhoning: is aan te raden als je last hebt van griepachtige en bronchitisachtige verschijnselen maar is ook goed werkzaam bij problemen aan de
urinewegen.
Eucalyptushoning : is erg goed werkzaam als je last hebt van je maag en darmen en gaat infectie van neus en keel tegen.
Oranjebloesemhoning: Deze honing brengt rust , dus is erg goed werkzaam als je last hebt van slaapstoornissen, maar hij blijkt ook te werken bij mensen met migraine.
Klaverhoning: is aan te raden bij urinewegproblemen.
Rozemarijnhoning: is goed voor de spijsvertering maar ook werkzaam bij leverproblemen zoals geelzucht.
Woudhoning: is effectief bij niergruis, problemen bij de luchtwegen en zorgt voor een goede bloedsomloop.
Bloemenhoning: raad men aan bij : astma, maar ook als je last hebt van hooikoorts of andere allergieën.
Munthoning: is goed voor het spijsverteringsstelsel dus aan te raden als je last hebt van maagpijn of darmkrampen. Daarnaast zou deze honing ook
pijnstillend werken.
Heidehoning: is werkzaam bij aandoeningen van de nieren en de urineblaas.
Lavendelhoning: is het beste middel als je last hebt van griep of ontstekingen hebt aan de longen of luchtwegen. Tevens is deze honing erg aan te
raden bij slapeloosheid en nierproblemen. Ook wordt deze honing gebruikt bij wonde en schrammen omdat hij antiseptisch werkt.
Kastanjehoning: te gebruiken door mensen die sterk vermagerd zijn, een verminderde eetlust hebben maar ook als je last hebt van trombose en
spataderen.
Dennenhonig: staat vooral bekend om zijn goede werking bij aandoeningen aan de luchtwegen.
Linde(bloesem)honing: erg populair, blijft vrij lang vloeibaar, lekker om in gebak te verwerken, lekker in de thee of in warme melk voor het slapen, smaakt naar pepermunt vrij pittig, ook goed om een lepeltje in de mond te laten smelten bij keelklachten.
Citroenhoning: in landen als Italie, Spanje, Griekenland en Cuba weet men het al heel lang: de smaak van honing met citroen is een bijzonder lekkere combinatie en het wordt dan ook in vele gerechten en dranken toegepast. De nectar wordt door bijen verzameld op wilde bloemen, die in de ongerepte natuur van Oost-Europa, Midden- en Zuid-Amerika bloeien. Het resultaat? Biologische bloemenhoning met biologische citroenolie, uniek en overheerlijk. De honing heeft een frisse, lichte citroensmaak en is verzachtend voor de keel. Lekker voor in de thee, een saus of marinade.
Balsemienhoning: is goed voor de spijsvertering.
Zonnebloemhoning: ademhaling en zuiverend.

Voedingswaarde Honing
 
Hoeveelheid per
100 g
100 g
Energie (kcal) 304
Vet 0 g  
Verzadigd 0 g  
Meervoudig onverzadigd 0 g  
Enkelvoudig onverzadigd 0 g  
Cholesterol 0 mg  
Natrium 4 mg  
Kalium 52 mg  
Koolhydraten 82 g  
Voedingsvezels 0,2 g  
Suikers 82 g  
Eiwitten 0,3 g  
Vitamine A 0 IU Vitamine C 0,5 mg
Calcium 6 mg IJzer 0,4 mg
Vitamine D 0 IU Vitamine B6 0 mg
Vitamine B12 0 µg Magnesium 2 mg

 

 

 

Tekst o.a. : http://www.honingland.nl/, http://www.voedingscentrum.nl 

Heeft u opmerkingen, aanvullingen of verbeteringen? Klik hier!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

logo

Gastropedia

info@gastropedia.nl

https://www.gastropedia.nl

  • Over Gastropedia
  • Nieuws & Evenementen
  • Adverteren
  • Colofon
  • Disclaimer
  • Contact

Ook onze nieuwsbrief ontvangen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© 2001-2023  Gastropedia | John van de Ven | Orange House | Keraweb & Partners
  • Home
    • Adverteren
    • Open NK Culinair Wild BBQ 2023
    • DUTCH BBQ TEAM
    • Gastropedia.tv
    • Podcast
    • Nieuws & Evenementen
  • Algemeen
    • Allergenen en diëten
    • Culinair fotografie en Food bloggers
    • Culinaire wetenswaardigheden
    • De snackbar
    • E-nummers
    • Food technology
    • Keukengereedschappen en Apparatuur
      • Messen
      • BBQ en Rook materialen
      • Elektrische keukenapparatuur
      • Slagerij gereedschappen
      • Vis gereedschappen
      • Algemeen
    • Keurmerken
    • Kooktechnieken
    • Signatuur gerechten
    • Superfood
    • Vaktechnisch glossarium
  • Bediening
    • Etiquette
    • Glossarium bediening
    • Tafelaankleding
  • Dranken
    • Glossarium bar
      • Barmaterialen en gereedschappen
      • Bartaal
      • Frisdranken en siropen
      • Garneringen
      • Longdrinks
      • Recepten
      • Shortdrinks
    • Glossarium bier
    • Glossarium dranken
    • Glossarium koffie
    • Glossarium thee
      • Alfabet van theesoorten
      • Blad thee
      • Gebroken Thee
      • Stof- en gruisthee (Fannings/ Fines)
      • Thee soorten
      • Terminologie van smaak en uiterlijk van thee
    • Glossarium wijnen
  • Internationale keukens
    • Italiaanse keuken
    • Oosterse keuken
      • Chinese keuken
      • Indiaanse keuken
      • Indonesische keuken
      • Japanse keuken
      • Thaise keuken
      • Vietnamese keuken
    • Spaanse keuken
    • Surinaamse keuken
    • Wereldkeuken
  • Klassieke keuken
    • Boters
    • Compotes
    • Eiergerechten
    • Garnituren
    • Groenten, rijst en meelspijzen
      • Groentengerechten
      • Rijstgerechten
      • Meelspijzen
    • Patisserie
      • Glossarium patisserie
      • Klassieke nagerechten en ijsgerechten
      • Koekjes
    • Salades
    • Sauzen
    • Snacks
    • Soepen
    • Koude keuken
    • Visgerechten
    • Vleesgerechten
    • Voorgerechten
    • Wild en gevogelte
  • Productinformatie
    • Brood
      • Broodsoorten
      • Grondstoffen Voor de bereiding van broodproducten
      • Vaktermen brood
    • Cressen
    • Delicatessen algemeen
    • Eieren
    • Fruit
    • Glossarium vlees
      • Gevogelte
      • Kalfsvlees
      • Lamsvlees
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Wild
    • Groenten
    • Kaas
    • Kruiden en Specerijen
    • Oliën en azijnen
    • Paddenstoelen
    • Pasta
    • Rijst en granen
    • Schaal en Schelpdieren
      • Schaal en Schelpdieren soorten
      • Schaaldieren in 7 talen
      • Schelpdieren in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Vis
      • Vis soorten
      • Vis in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Worst en Vleeswaren
      • Gereedschappen en -apparatuur
      • Grondstoffen Worst en Vleeswaren
      • Hulpstoffen Worst en Vleeswaren
      • Kruiden, specerijen en smaakstoffen
      • Worst en Vleeswaren soorten
      • Vaktechnisch glossarium Worst en Vleeswaren
      • Worst- en vleeswarengroepen
    • Zuivel
  • Wijnen
    • Classificaties
    • Druiven
    • Flessen
    • Glossarium wijnen
  • Over Gastropedia
  • Nieuws & Evenementen
  • Adverteren
  • Colofon
  • Disclaimer
  • Contact