Hopscheuten zijn de jonge scheuten van de hopplant (Humulus lupulus). Deze plant wordt traditioneel gebruikt bij de productie van bier. Waarbij de vrouwelijke bloemkegels van de hopplant worden gebruikt om smaak en aroma aan het bier toe te voegen. Echter, in de lente groeien er jonge scheuten uit de grond, bekend als hopscheuten, die ook eetbaar zijn en als delicatesse worden beschouwd.
Hopscheuten hebben een fijne, delicate subtiele aardse smaak en zijn ietwat bitter zoals witloof. En worden gewaardeerd in de gastronomie, vooral in de Franse en Vlaamse keuken. Ze worden vaak gebruikt in salades, omeletten of als bijgerecht. Het oogsten van hopscheuten is arbeidsintensief, omdat de scheuten met de hand worden geplukt voordat ze volledig uitgroeien, en daarom is het ook kostbaar.
Hopscheuten hebben een beperkt seizoen, meestal van maart tot eind april. Ze zijn niet alleen geliefd vanwege hun gezonde smaak, maar ook vanwege hun zeldzaamheid en het feit dat ze slechts gedurende een korte periode beschikbaar zijn. Hopscheuten zijn heel gezond en bestaan vooral uit eiwitten. Meestal wordt alleen het krokante gedeelte gebruikt.