De keukens van Joegoslavië, ex, Servië, Kroatië, Bosnië-Herzegovina, Montenegro en Macedonië zijn overwegend regionaal gebonden, maar beïnvloed door de OostenrijksHongaarse keuken. De bewoners van Istrië, de Kroatische kant van de Adriatische Zee, dichtbij de Italiaanse grens, eten gerechten die zeer verwant zijn aan de Italiaanse keuken. In Bosnië-Herzegovina vinden we ook Turkse invloeden terug in specialiteiten als bosanski ionac (een stoofpot van groenten en vlees) en lokum (Turks fruit) Burek, gehakt in bladerdeeg, wordt in Servië gegeten als ontbijt of als lichte maaltijd. Djuvec, een combinatie van rijst, groente en vlees wordt eerst apart gebakken en/of gekookt en dan samen met paprika, komkommer en aubergines gestoofd. Cevapcic, de boven houtskool geroosterde vleesrolletjes, en sarma, koolbladeren gevuld met gehakt, vind je in bijna alle Balkanstaten terug.
Chivetch is in de oven geroosterde lamsbout met tomaten, aubergines, look, peterselie en basilicum. Gibanica bestaat uit deeg van meel, water en zout en wordt gemengd met aardappelpuree, melk en boter. Het deeg wordt wel eens met kaas gevuld en in de oven gebakken. Ook bonenschotels met kruidige worst, gerookt spek, uien, look en aardappelen zijn erg populair. Geroosterde sardines of ansjovis worden als lichte lunch of snack gegeten aan de Adriatische kust in Kroatië; ze worden even in bloem gewenteld en in olie gebakken. Een traditionele bereiding is die van Dalmatische kabeljauw, stokvis die langdurig geweekt wordt en vervolgens gekookt met peper, zout, peterselie en look en geserveerd met aardappelpuree.
In de herfst gaan vele mensen op zoek naar paddestoelen; worden verwerkt in onder meer een paddestoelensoep met boekweit. Oostenrijkse invloeden vind je terug in het gebak zoals in de bregovska pita, een bladerdeegtaart die is samengesteld uit negen laagjes van walnoten, rozijnen, maanzaad, appelen, kaneel en zure room en in de orehnjaca, een opgerolde cake gevuld met walnoten. In Macedonië is het gebak beïnvloed door de Turken en kun je baklava en kataïfa eten.